Ministrul Muncii: Calculul pentru majorarea salariului minim se modifică, va crește cel puțin cu rata inflației

Ministrul Muncii: Calculul pentru majorarea salariului minim se modifică, va crește cel puțin cu rata inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2020

Metoda de calcul pentru stabilirea creșterii salariului minim pentru anul viitor se modifică, astfel că salariul minim va crește cel puțin raportat la rata inflației, a declarat, joi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, într-o conferință de presă organizată după preluarea mandatului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Am avut o discuție extrem de intensă cu doamna Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale (...) și de asemenea cu reprezentanții instituțiilor din subordinea ministerului, pentru a ne stabili un set de priorități pe termen scurt, urgențe. La capitolul urgențe, am discutat câteva chestiuni care țin de răspunsul pe care trebuie să-l oferim în legătură cu salariul minim. În privința salariului minim, și discuția din cadrul ministerului, dar și discuția cu domnul prim-ministru Florin Cîțu a subliniat faptul că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației", a afirmat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

TeraPlast a primit acordul de ajutor de stat pentru folii biodegradabile. „Aducem produse românești pe o piață în care 46% din consum provine din import.” CITEȘTE ȘI TeraPlast a primit acordul de ajutor de stat pentru folii biodegradabile. „Aducem produse românești pe o piață în care 46% din consum provine din import.”

Ministrul Muncii a precizat că decizia finală privind modul de calcul a salariului minim va aparține conducerii Guvernului.

"Așadar este un lucru pe care deja îl vom lansa în transparență, în dezbatere publică, astfel încât să putem să legiferăm această decizie. Decizia va aparține într-un final Guvernului, cert este că propunerea este ca această majorare să se facă cel puțin cu rata inflației. V-am spus doar principiul, urmând ca în ședința de Guvern să fie anunțate toate detaliile. (...) Această modificare în calculul salariului minim evident că va duce la o majorare a salariului minim brut (din ianuarie 2021, n.r.), a afirmat Raluca Turcan.

În Programul de guvernare depus miercuri la Parlament de prim-ministrul Florin Cîțu se prevede ca metoda de calcul pentru stabilirea creșterii nivelului salariului minim să se bazeze pe trei indicatori: productivitatea muncii, indicele inflației și creșterea economică.

"Elaborarea unui proiect de lege cu privire la principiile de stabilire a salariului minim brut pe țară garantat în plată, luând în calcul: productivitatea muncii, indicele inflației și un coeficient de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, negociat cu partenerii sociali", se menționează în document, la capitolul "Măsuri pentru salariații din România".

Legislația în vigoare, prin Legea 174/2020, stipulează: "Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plata și a politicii salariale".

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
salariu minim