Modificări la Legea salarizării: premii lunare de două salarii minime, salariile majorate pentru funcționari cu proiecte UE, plătite chiar dacă nu sunt eligibile. Limitarea sporurilor va fi amânată în sistemul de sănătate

Modificări la Legea salarizării: premii lunare de două salarii minime, salariile majorate pentru funcționari cu proiecte UE, plătite chiar dacă nu sunt eligibile. Limitarea sporurilor va fi amânată în sistemul de sănătate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 dec 2017

Bugetarii vor încasa premii de excelență individuale lunare, și nu anuale ca până acum, în limita a două salarii minime brute, iar salariile vor fi majorate cu până la 35% pentru anumite categorii de personal, în timp ce pentru bugetarii care beneficiau de scutire de impozit pe venit a fost stabilită o majorare de 28,5%. Limitarea sporurilor a fost amânată totodată până la 1 martie, printr-o ordonanță de urgență adoptată miercuri de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul motivează necesitatea modificării Legii salarizării prin faptul că au fost identificate "o serie de neclarități".

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Potrivit legii actuale, instituțiile bugetare pot acorda lunar premii de excelență pentru personalul care a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituțiilor sau autorităților publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază. Aceste premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși, anual, două salarii de bază minim brute pe țară garantate în plată, mai stabilește acum Legea salarizării.

Profit.ro a relatat anterior că Guvernul va modifica însă legea astfel încât să prevadă că ”premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși, lunar, două salarii de bază minim brute pe țară garantate în plată”.

EXCLUSIV Guvernul continuă să nu acorde beneficii, limitează angajările pe sistemul 1 la 2, îngheață unele plăți și obligă instituțiile să taie 10% din cheltuieli CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul continuă să nu acorde beneficii, limitează angajările pe sistemul 1 la 2, îngheață unele plăți și obligă instituțiile să taie 10% din cheltuieli

Prin ordonanță este amânată până la 1 martie limitarea sporurilor la 30% din salariul de bază în sistemul medical și de asistență socială, pentru a putea fi majorate salariile pentru toate categoriile de personal.

Tot din luna martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar, determinarea drepturilor salariale aferente activității prestate în linia de gardă, a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică și de sărbătorile legale și a sporului pentru munca prestată în timpul nopții se va face conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern vizează și clarificarea salarizării gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcția de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână.

În ceea ce privește domeniul educației, noul act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, prin ordin al ministrului Educației Naționale.

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2018 CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2018

În prezent, tot Legea salarizării stabilește că personalul din instituțiile sau autoritățile publice, nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/ salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Această majorare este aplicată proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, dar acordată numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene.

Guvernul a elimininat această din urmă prevedere din Legea salarizării, personalul respectiv urmând a primii salarii majorate chiar dacă fondurile suplimentare nu pot fi recuperate din fondurile europene.

Guvernul declară 3 zile de doliu național, pe 14-16 decembrie, după moartea Regelui Mihai CITEȘTE ȘI Guvernul declară 3 zile de doliu național, pe 14-16 decembrie, după moartea Regelui Mihai

Documentul adoptat de Guvern are în vedere și stimularea personalului care gestionează fonduri comunitare, prin stabilirea majorării salariale de până la 35%, față de maxim 25% cât prevede legea în prezent.

Pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, începând cu 1 ianuarie 2018, va fi acordată o majorare salarială de 28,5 % față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017.

O majorare de 35% va fi acordată pentru personalul din cadrul Direcției pentru Coordonarea Agențiilor de Plăți din înMinisterul Dezvoltării R egionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
premii
bugetari
lunar
fonduri
europene
salarii
majorare
eligibil
salarizare
lege
guvern
ordonanta