Guvernul schimbă Legea salarizării: premii lunare de două salarii minime, salariile majorate ale funcționarilor din proiecte cu bani UE, plătite chiar dacă nu sunt eligibile. Limitarea sporurilor va fi amânată

Guvernul schimbă Legea salarizării: premii lunare de două salarii minime, salariile majorate ale funcționarilor din proiecte cu bani UE, plătite chiar dacă nu sunt eligibile. Limitarea sporurilor va fi amânată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 nov 2017

Bugetarii vor încasa premii de excelență individuale lunare, și nu anuale ca până acum, în limita a două salarii minime brute, iar salariile majorate deja cu 50% pentru personalul care gestionează proiecte cu fonduri europene vor fi plătite chiar dacă nu sunt eligibile pentru a fi rambursate din aceste fonduri, sunt deciziile pregătite de Guvern, relevă un document analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Executivul va introduce aceste prevederi printr-o ordonanță care va schimba Legea salarizării. 

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Potrivit legii actuale, instituțiile bugetare pot acorda lunar premii de excelență pentru personalul care a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituțiilor sau autorităților publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază. Aceste premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși, anual, două salarii de bază minim brute pe țară garantate în plată, mai stabilește acum Legea salarizării.

Guvernul va modifica însă legea astfel încât să prevadă că ”premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși, lunar, două salarii de bază minim brute pe țară garantate în plată”.

EXCLUSIV VIDEO Partidele și-au numit oamenii în conducerea Curții de Conturi: un fost ministru, un fost șef al ANAF și un fost primar de sector al Capitalei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Partidele și-au numit oamenii în conducerea Curții de Conturi: un fost ministru, un fost șef al ANAF și un fost primar de sector al Capitalei

În prezent, tot Legea salarizării stabilește că personalul din instituțiile sau autoritățile publice, nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/ salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Această majorare este aplicată proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, dar acordată numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene. Guvernul se pregătește însă să elimine această din urmă prevedere din Legea salarizării, personalul respectiv urmând a primii salarii majorate chiar dacă fondurile suplimentare nu pot fi recuperate din fondurile europene.

Proprietarii clădirilor monument istoric, scutiți de impozit pe imobil CITEȘTE ȘI Proprietarii clădirilor monument istoric, scutiți de impozit pe imobil

Guvernul motivează necesitatea modificării Legii salarizării prin faptul că au fost identificate "o serie de neclarități".

Astfel, este amânată până la 1 martie limitarea sporurilor la 30% din salariul de bază în sistemul medical și de asistență socială, pentru a putea fi majorate salariile pentru toate categoriile de personal.

viewscnt
Afla mai multe despre
premii
bugetari
lunar
fonduri
europene
salarii
majorare
eligibil
salarizare
lege
guvern
ordonanta