Netflix, HBO, Amazon Prime - taxă pentru cinematografie înjumătățită în România

Netflix, HBO, Amazon Prime - taxă pentru cinematografie înjumătățită în România
scris 7 dec 2021

Taxa de 4% din veniturile obținute pe teritoriul României, din abonamente și tranzacții unice, de operatorii de servicii de streaming, precum Netflix, HBO, Amazon Prime, va fi înjumătățită, conform deciziei luate de deputații din comisiile de specialitate. Astfel, platformele vor plăti doar 2% din aceste venituri pentru a alimenta Fondul cinematografic administrat de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC), din care se finanțează producția națională de filme.

UPDATE Camera Deputaților a adoptat marți modificarea, urmând ca Senatul să se exprime asupra proiectului de lege prin vot final.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Taxa fusese pregătită, ca proiect de lege, de Guvern încă din martie, după cum a relatat atunci Profit.ro, iar proiectul de lege a ajuns în octombrie la Camera Deputaților, după adoptarea sa de către Executiv.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Conform proiectului transmis Parlamentului, printre sursele de finanțare ale Fondului cinematografic ar fi urmaf să se numere și "4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie".

În plus, și operatorii de platforme de streaming vor plăti contribuția de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, existentă deja în legislația în vigoare.

Vor fi scutiți de cele două contribuții (de 3 și 4%) furnizorii "ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depășit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audiență este sub 1%, raportat la numărul de abonați la nivel național, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă".

DECIZIE Modificare a Codului fiscal: Cotă redusă de TVA pentru publicații digitale, de anul viitor CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare a Codului fiscal: Cotă redusă de TVA pentru publicații digitale, de anul viitor

Acum, deputații din comisiile de specialitate, primii care discută proiectul, au decis adoptarea unui amendament prin care taxa de 4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament este redusă la 2%.

Amendamentul a fost formulat de liberalul Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii.

DECIZIE Interzicere completă a reclamelor în anumite zone ale drumurilor publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Interzicere completă a reclamelor în anumite zone ale drumurilor publice

Potrivit Ministerului Culturii, taxa nu ar influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică.

”20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări", susținea fostul ministru al Culturii, liberalul Bogdan Gheorghiu.

Impunerile la plată au fost argumentate prin scăderea încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricțiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS-COV-2 (închiderea sălilor de cinematograf, scăderea pieței de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond).

Conform datelor puse la dispoziție de către Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1,16 milioane de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate dețin circa 99% din cota de piață. Se estimează astfel o contribuție anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
streaming
platforme
netflix
4%
2%
venituri
cinematografie
parlament