Nicușor Constantinescu, condamnat de Tribunalul Constanța la patru ani de închisoare în dosarul achiziției unui elicopter pentru situații de urgență

Nicușor Constantinescu, condamnat de Tribunalul Constanța la patru ani de închisoare în dosarul achiziției unui elicopter pentru situații de urgență
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2019

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat de Tribunalul Constanța, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul achiziției unui elicopter pentru situații de urgență, în cadrul unui program transfrontalier, decizia instanței nefiind definitivă. Ulterior, elicopterul respectiv a fost preluat de SMURD și s-a prăbușit în decembrie 2015 în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord și-au pierdut viața. Constantinescu execută o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare după ce a fost condamnat definitiv în două dosare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Nicușor Constantinescu la patru de ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată. De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Județul Constanța și de Consiliul Județean Constanța, obligându-l pe Nicușor Constantinescu la plata sumei de un milion de lei, reprezentând despăgubiri civile, scrie News.ro.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

ULTIMA ORĂ Sorin Blejnar, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sorin Blejnar, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență

În luna iunie 2015, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin Nicușor Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria).

“La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat, Servicii de transport ocazional și Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv”, au precizat procurorii DNA.

Sursa citată a precizat că la data de 1 iulie 2013, Nicușor Constantinescu a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Astfel, Nicușor Constantinescu a plătit în mod nelegal din fondurile Consiliului Județean Constanța aproximativ un milion de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului.

În luna noiembrie 2014, Consiliul Județean a transferat acest elicopter Inspectoratului Aviației Civile pentru a fi utilizat de către SMURD. În acel moment, elicopterul avea efectuate aproximativ 180 de ore de zbor.

Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prăbușit în Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord - pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu și asistenta medicală Gabriela Camelia Harton - au murit.

Nicușor Constantinescu execută o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare după contopirea celor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal și cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. El mai are și alte condamnări în prima instanță și alte dosare în care este judecat pe fond.

Nicușor Constantinescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor constantinescu
tribunalul constanța