Noul ministru al Finanțelor susține separarea vămii de ANAF și înființarea Autorității Vamale Române

Noul ministru al Finanțelor susține separarea vămii de ANAF și înființarea Autorității Vamale Române
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 aug 2021

Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține separarea Direcției Generale a Vămilor de ANAF într-o structură separată, conform proiectului aflat în Parlament la Camera Deputaților, unde așteaptă votul final după reluarea sesiunii parlamentare. Profit.ro a anunțat în iulie că proiectul de lege care prevede separarea Vămii de ANAF ca entitate distinctă în subordinea Ministerului Finanțelor, cu numele Autoritatea Vamală Română, a primit ultimul aviz necesar, cel al Comisiei de buget din Camera Deputaților, înainte să se îndrepte către votul final al Camerei și, astfel, adoptarea de către Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul a fost inițiat în toamna anului 2019 de Eugen Teodorovici, la acel moment senator și ministru al Finanțelor, și a beneficiat ulterior și de susținerea PNL, inclusiv a Ministerului Finanțelor în perioada în care instituția era condusă de actualul premier, Florin Cîțu.

"În Parlament este un proiect de lege privind înființarea autorității vamale și cred că este o soluție, pentru că întotdeauna când a fost vorba de investiții, de sume necesare pentru desfășurarea activității în vamă, sumele nu au ajuns în măsura în care ei aveau nevoie. Eu cred că înființarea acestei autorități este în măsură să rezolve o parte din probleme", a declarat Dan Vîlceanu.

DOCUMENT Românii, mai puțin interesați în pandemie să doneze. Numărul românilor care au direcționat, din impozit, bani către ONG-uri a scăzut, după mulți ani de creșteri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Românii, mai puțin interesați în pandemie să doneze. Numărul românilor care au direcționat, din impozit, bani către ONG-uri a scăzut, după mulți ani de creșteri

Proiectul de lege ar putea intra în plenul Camerei prin octombrie sau noiembrie, urmând ca în termen de 45 de zile Guvernul să adopte o hotărâre de organizare.

Operaționalizarea Autorității Vamale Române ar putea avea loc cu 1 ianuarie 2022.

Actuala Direcție Generală a Vămilor a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor, iar înființarea Autorității Vamale Române ar însemna o revenire la situația de dinainte de 2013. Proiectul a fost reluat de Teodorovici, după ce și guvernarea tehnocrată din 2016 a avut o inițiativă similară.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
vama
autoritatea vamala romana