Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact stagnează, dar valoarea activelor imobilizate scade

Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact stagnează, dar valoarea activelor imobilizate scade
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2019

Numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact din economia românească s-a menținut constant în ultimii trei ani, înregistrând o scădere ușoară de la 184 de companii în 2017, la 183 în 2018, dar valoarea totală a activelor imobilizate a scăzut, potrivit unui raport publicat, marți, de firma specializată pe procedura insolvenței CITR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, valoarea totală de active imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a ajuns în 2018 la 809 milioane de euro, cel mai mic prag din ultimii cinci ani și în scădere cu 34,44% comparativ cu anul precedent, scrie News.ro.

”Valoarea medie a activelor imobilizate per companie de impact intrată în insolvență a atins 4,4 milioane de euro în 2018, în scădere cu 34% față de 2017. Și la nivelul cifrei de afaceri totale a acestor companii se înregistrează o scădere cu 55% și aproape 800 milioane de euro mai puțin decât anul precendent”, se arată în raport.

DOCUMENT Surpriză: Fiscul a fost subordonat Prognozei, controlată de SGG, unde Vâlcov este lider decizional. ANAF va primi liste cu firme de controlat și va trebui să explice eventuale refuzuri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Surpriză: Fiscul a fost subordonat Prognozei, controlată de SGG, unde Vâlcov este lider decizional. ANAF va primi liste cu firme de controlat și va trebui să explice eventuale refuzuri

Cele 183 de companii de impact intrate în insolvență în 2018 au un număr de 11.760 de angajați, cu 17,42% mai puțin decât în 2017. Județele cu cele mai multe insolvențe de impact sunt municipiul București și județul Ilfov (66,35%), Sibiu (9,5%), Cluj (8,4%), Bihor (7,4%), Constanța (7,4%), Brașov (6,3%), potrivit companiei.

Directorul general al CITR, Vasile Godîncă-Herlea, susține că insolvența în rândul companiilor de impact a fost relativ constantă și în 2018.

”Așa cum am previzionat, insolvența în rândul companiilor de impact a fost relativ constantă și în 2018. Însă, faptul că anul trecut valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență a scăzut la pragul minim din ultimii cinci ani ne arată că dimensiunea companiilor de impact intrate în insolvență este mai mică”, a spus Godîncă-Herlea.

El a spus că, în anul 2018, 41% din portofoliul CITR a fost constituit din companii în diverse stadii de reorganziare, asta în timp ce media națională este în jur de 6% pentru același an.

După criteriul valorii activelor imobilizate, primele zece companii dețin 33% din valoarea activelor imobilizate ale companiilor de impact intrate în insolvență, însumând 267 milioane de euro și asigură și 10% din numărul locurilor de muncă (1164).

Cel mai mare impact asupra pieței insolvenței se menține și în 2018 în sectorul industrial, care deține 29% din numărul insolvențelor de impact (la fel ca anul precedent) și aproape 30% din valoarea activelor imobilizate (242 milioane de euro), potrivit companiei.

”Totodată, industria deține și aproape 23% din cifra de afaceri din totalul insolvențelor de impact (149 milioane de euro), în scădere cu 8%, comparativ cu anul precedent, și asigură 4504 locuri de muncă”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolvente
citr