Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural

Paradox: Ministrul Culturii inițiază scutiri după scutiri de la plata taxei de 1% pentru Fondul Cultural
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 16 mar 2023

După ce a supus aprobării Guvernului o ordonanță de urgență prin care cota de 1% din veniturile realizate de operatorii economici care alimentează Fondul Cultural Național se va aplica doar firmelor care activează exclusiv în clădiri monumente istorice, nu tuturor firmelor din zona de protecţie a monumentelor, acum ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a promovat noi scutiri de la această taxă. Un amendament propus de ministru la ordonanță și votat de senatori elimină taxa pentru ”activitățile cu scop educativ și medico-farmaceutic” care sunt ”activități economice” și au loc în imobile monument istoric. Formularea largă, care nu face referire la niciun cod CAEN, permite aplicarea scutirii de la școli, grădinițe până la farmacii, clinici și diverse alte activități adiacente, cu rol cosmetic sau de relaxare.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Printr-o ordonanță de urgență emisă anul trecut, Guvernul stabilise că Fondul Cultural Național este alimentat și dintr-o ”cotă de 2% din veniturile realizate de operatorii economici care își desfășoară integral activitatea respectivă în incinta sau pe domeniul public aflat în spațiul de protecție al monumentelor istorice proprietate publică.

Parlamentul a modificat ordonanța și a micșorat cota la ”1% din veniturile realizate de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în incinta monumentelor istorice proprietate publică și/sau privată sau în zona de protecţie a acestora, în zone construite protejate, ansambluri sau situri urbane, după caz, cu excepția activităților pentru care se datorează timbrul monumentelor istorice”. (Timbrul monumentelor istorice este obligatoriu pentru biletele de intrare la manifestările culturale, sportive sau de agrement, târguri şi expoziţii desfăşurate în spaţii situate în zona de protecţie a acestora sau în zonele construite protejate.)

DECIZIE Scutire directă de TVA la construcția spitalelor de stat și indirectă la spitale ale ONG. TVA eliminată și la echipamente medicale, inclusiv la proteze și produse ortopedice CITEȘTE ȘI DECIZIE Scutire directă de TVA la construcția spitalelor de stat și indirectă la spitale ale ONG. TVA eliminată și la echipamente medicale, inclusiv la proteze și produse ortopedice

De la promulgarea legii, în octombrie anul trecut, Ministerul Culturii a constatat însă că deși intenția legiuitorului a fost de a lărgi baza de calcul pentru contribuțiile la Fondul Cultural Național, și prin aceasta creșterea veniturilor la Fond, există ”dificultăți de punere în aplicare, iar efectul juridic va fi diminuat sau dificil de realizat”.

Astfel, ministerul de resort susține că includerea în rândul spațiilor de derulare a activităților taxabile atât a monumentelor istorice proprietate publică şi/sau privată, cât și a imobilelor aflate în zona de protecţie a acestora, în zone construite protejate, ansambluri sau situri urbane face dificilă individualizarea acestor spații și identificarea bazei de calcul a cotelor.

”Dacă în cazul imobilelor clasate ca monument istoric este facilă identificarea acestora prin simpla verificare a Listei Monumentelor Istorice, publicată în MonitorulOficial al României și accesibilă la nivelul direcțiilor județene pentru cultură, respectiv a municipiului București, în schimb identificarea celorlalte categorii de zone pentru care se datorează cota, este dificilă, întrucât acestea sunt stabilite fie prin ordine de clasare (zona de protecție), fie prin lege (conf. art. 59 din Legea nr. 422/2001), fie prin documentații de urbanism (zona construită protejată, ansambluri) etc.”, susține Ministerul Culturii, care are în subordine o Direcție de Patrimoniu responsabilă chiar cu regimul imobilelor și zonelor protejate.

Prin urmare, la propnerea Ministerului Culturii, Guvernul a stabilit - printr-o nouă ordonanță, adoptată la fialul lunii ianuarie - ca taxa să fie aplicată doar firmelor care au activitate în clădiri monumente istorice, respectiv cota de 1% pentru alimentarea Fondului Cultural Național se aplică pentru ”veniturile realizate de operatorii economici din activități economice care își desfăşoară activitatea în incinta imobilelor având regim juridic de monumente istorice proprietate publică şi/sau privată, cu excepţia activităţilor pentru care se datorează timbrul monumentelor istorice”.

Păcănelele, interzise în baruri și cafenele. Sălile de jocuri de noroc, îndepărtate de școli sau instituții de creditare CITEȘTE ȘI Păcănelele, interzise în baruri și cafenele. Sălile de jocuri de noroc, îndepărtate de școli sau instituții de creditare

După ce ordonanța a ajuns în Parlament, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care este și senator PSD, a propus un  amendament, care a fost adoptat atât de comisia de specialitate, cât și de plenul Senatului în aceeași zi și care prevede noi scutiri de la cota de 1% pentru Fondul Cultural Național.

Inițial, comisia pentru cultură și media propusese un raport de adoptare a ordonanței fără modificări, dar raportul a fost trimis la comisie pentru modificări.

Acum, conform amendamentelor admise și votate rapid, la propunerea ministrului Romașcanu, se va aplica cota de 1% în vederea alimentării Fondului Cultural Național pentru ”încasările realizate de operatorii economici din activități economice desfășurate în incinta imobilelor având regim juridic de monumente istorice proprietate publică şi/sau privată”, cu excepţia activităţilor pentru care se datorează timbrul monumentelor istorice, dar și a ”activităților cu scop educativ și medico-farmaceutic”

Mișcare pregătită - Impozit local mai mare cu 20% impus proprietarilor de locuințe neasigurate CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită - Impozit local mai mare cu 20% impus proprietarilor de locuințe neasigurate

Timbrul monumentelor istorice este clar specificat în lege și este obligatoriu pentru biletele de intrare la manifestările culturale, sportive sau de agrement, târguri şi expoziţii desfăşurate în spaţii situate în zona de protecţie a acestora sau în zonele construite protejate.

În schimb, deși menționează că taxa de 1% din încasări se aplică firmelor cu ”activități economice” din imobile monument istoric, formularea care exceptează ”activitățile cu scop educativ și medico-farmaceutic” nu face referire la niciun cod CAEN, nici măcar la domeniile de referință sau secțiunile generale ale acestora, lăsând astfel legea este susceptibilă a fi interpretată discreționar atât de organul fiscal, cât și de operatorul economic.

Prin urmare, în baze unei astfel formulări generale, vor putea fi scutite de la plata taxei nu doar școli, grădinițe, cabinete medicale, dar și orice fel de activități care se pot subsuma teoretic domeniului educativ, precum o librărie sau o sală de cursuri profesionale, precum și farmacii, laboratoare sau diverse servicii adiacente celor medicale, ca, de pildă, cele de cosmetică sau de masaje, întreținere etc.

Pentru a intra în vigoare, modificările aduse ordonanței mai trebuie adoptate de deputați și promulgate de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
monumente
istorice
cota
1%
firme
activitate
clădiri
zona
protecție
guvern