Percheziții DIICOT în Cluj într-un dosar de delapidare - printre cei vizați, medicul Mihai Lucan

Percheziții DIICOT în Cluj într-un dosar de delapidare - printre cei vizați, medicul Mihai Lucan
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2017

Procurorii DIICOT fac miercuri dimineață 5 perchezitii la Cluj, una fiind la o clinică medicală privată, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave, printre cei vizați fiind și medicul Mihai Lucan. Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, conumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost tratați 159 de pacienți, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecți în acest dosar mai sunt Valeriu Ciprian Mihai Lucan Dan Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor au constituit un grup infracțional organizat, în calitate de angajați ai Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiții și-au promovat interesele.  
Perioada vizată este începutul anului 2005 - sfârșitul anului 2016, când, prin faștele lor, suspecții au prejudiciat institututl cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, scrie News.ro

Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți și a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.

Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat  delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale.

CONFIRMARE Guvernul vrea să rezolve problema transferului de contribuții în sectorul IT cu ajutor de stat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul vrea să rezolve problema transferului de contribuții în sectorul IT cu ajutor de stat

O a doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienților asupra cărora au fost făcute intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL.

.A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia Institutului de Urologie, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer  prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanții instituluilui și clinica privată au dispus transferul aparatului în sediul clinicii private fără a se întocmi nici un fel de act, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum și consumabilele aferente achiziționate din bugetul I.C.U.T.R. fiins utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009, 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul aparatului  GALIL,  în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-au fost percepute sume cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu și argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro/ pacient.

​Prejudiciul provocat astfel institutului este de 2.763.429,54 lei.

Șapte suspecți și alte 30 de persoane urmează să fie aduși la audieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot