Romgaz are de recuperat 244 milioane lei de la ANAF, accize pe care compania le-a plătit dar care nu trebuiau achitate

Romgaz are de recuperat 244 milioane lei de la ANAF, accize pe care compania le-a plătit dar care nu trebuiau achitate
scris 20 dec 2017

Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, are de primit 244 milioane lei de la Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în cuantumul unor accize pe care compania le-a plătit dar care nu trebuiau achitate.

Banii urmează să aibă astfel un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare pe anul 2017, scrie News.ro.

”În data de 18 decembrie 2017, Romgaz a primit Raportul de inspecție fiscală de la Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, ca urmare a finalizării inspecției fiscale având ca obiect accizele. Având în vedere prevederile legale în vigoare, echipa de inspecție fiscală a concluzionat faptul că în cazul consumului tehnologic de gaz natural utilizat de către Romgaz pentru menținerea capacității de a produce, de a înmagazina, de a transporta și de a distribui gaze naturale, accizele nu devin exigibile”, informează un comunicat al Romgaz, transmis marți Bursei de Valori București (BVB).

Oficialii companiei menționează faptul că Romgaz a calculat, declarat și achitat accize aferente consumului tehnologic pentru perioada 2010 – 2016 în valoare totală de 244 milioane lei și care figurează în evidența ANAF ca și creanțe fiscale, de recuperat de către societate.

Enel construiește un parc fotovoltaic de 388 MW în Brazilia CITEȘTE ȘI Enel construiește un parc fotovoltaic de 388 MW în Brazilia

”În notele explicative la situațiile financiare individuale interimare pentru perioadele de nouă luni și trei luni încheiate la 30 septembrie 2017, am prezentat această inspecție ca fiind o contingență, rezultatul nefiind afectat la acel moment de posibilitatea soluționării favorabile a inspecției fiscale. Romgaz va efectua demersuri în perioada următoare pentru recuperarea acestor sume sau compensarea cu alte obligații fiscale”, arată compania.

Romgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce producția de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi.

Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 70%.

Romgaz are o capitalizare de 11,98 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
accize