EY: Situația din Ucraina a oprit temporar marșul multinaționalelor către Est. România ar trebui să profite de moment

EY: Situația din Ucraina a oprit temporar marșul multinaționalelor către Est. România ar trebui să profite de moment
scris 20 apr 2017

România ar trebui să înțeleagă că are o fereastră de oportunitate creată de incertitudinile din țările vecine, mai ales de criza din Ucraina, care a oprit relocarea multinaționalelor către Est. Autoritățile ar trebui să promoveze politici inteligente pentru a profita la maxim de această oportunitate, întrucât, cel mai probabil, această pauză în extinderea către Est a marilor companii este doar temporară, afirmă consultanții EY România.

"Ar trebui să înțelegem că aceste adversități ar putea să fie în folosul nostru, așa cum alte țări din zonă au făcut-o deja”, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu presa, Claudia Sofianu, partener și lider al diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale din cadrul EY România.

Criza din Ucraina s-a declanșat în 2014, când, în urma protestelor antiguvernamentale, președintele Viktor Ianukovici, apropiat Rusiei, a fost înlăturat. Rusia a anexat Crimeea, iar în estul țării, unde predomină populația rusofonă, a izbucnit un conflict între armata ucraineană și forțe paramilitare locale susținute de Rusia.

"Poate că autoritățile noastre ar trebui să fie mai atente, pentru că toată această relocare spre România este și rezultatul unui context istoric. Noi suntem beneficiari, să fim sinceri și să o recunoaștem, ai situației din Ucraina. Până la momentul în care lucrurile s-au înrăutățit acolo, deja erau multinaționale care se gândeau ușurel să meargă spre Est. Deja la noi salariul minim a crescut. Deja nu mai era România de la începutul anilor 2000, care era un Rai pentru multinaționale.  Și se gândeau să se ducă încolo. Ce s-a întâmplat acolo i-a ținut (pe investitori, n.r.) la granița Uniunii Europene. Noi ar trebui să beneficiem cât putem de tare de lucrul ăsta”, a declarat Gabriel Sincu, director executiv, departamentul de asistență fiscală și juridică al EY.

În actualul context, sunt puține companiile mari care se mai încumetă să-și mute afaceri la est de România. Potențialul Ucrainei este, însă, mare și ar putea reprezenta un concurent serios pentru România în ce privește atragerea investițiilor.

EY: În 2-3 ani am putea vedea primele rezultate ale facilităților acordate de stat pentru cercetare-dezvoltare CITEȘTE ȘI EY: În 2-3 ani am putea vedea primele rezultate ale facilităților acordate de stat pentru cercetare-dezvoltare

"Vorbeam în urmă cu mai multe săptămâni cu un client al nostru care acum începe să pună bazele unui business în Ucraina și era absolut impresionat de ce a găsit acolo. Spunea că dacă România nu se mișcă să fructifice momentul pe care îl are acum, tot ce înseamnă capitalul uman care există acolo, învățământ, sistem fiscal ... o să fim din start săriți”, a afirmat Gabriel Sincu.

Investitorul respectiv este român, iar la începutul lui 2017 și-a înregistrat firma în Ucraina, a spus consultantul. Antreprenorul român lucrează pentru mai multe multinaționale, cu suportul acestora, dar investiția este a lui.

Dacă instabilitatea din Ucraina dă oportunitatea României să atragă mai multe investiții, schimbările majore din Turcia, țară care trece printr-un proces pronunțat de întărire a prerogativelor prezidențiale în raport cu alte puteri ale statului, nu par a avea același efect.

"În ce privește Turcia va trebui să treacă mai mult timp până să putem trage concluzii”, a afirmat Claudia Sofianu.

Situația din Turcia este diferită față de țări precum Ucraina, întrucât economia are un grad mai ridicat de maturitate, iar companiile o tendință pronunțată de expansiune. În plus, capitalul local este foarte puternic în Turcia, multe dintre companiile mari fiind afaceri controlate de o familie timp de mai multe generații.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ey
ucraina
românia
turcia
investitii