Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal, discutat în vară cu mediul de afaceri, urmează să fie prezentat în noiembrie. Unele măsuri ar putea fi introduse prin ordonanță de urgență

Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal, discutat în vară cu mediul de afaceri, urmează să fie prezentat în noiembrie. Unele măsuri ar putea fi introduse prin ordonanță de urgență
scris 5 nov 2018

Proiectul de modificare a Codului Fiscal care ar transpune în legislația fiscală un număr mare de modificări, multe de natură tehnică, discutate în cursul verii cu reprezentanți ai mediului privat, urmează să fie prezentat în cursul lunii noiembrie, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Proiectul este unul dintre inițiativele importante ale ministrului Finanțelor și ar fi trebuit să așeze Codul Fiscal într-o formă căreia să i se aducă ulterior cât mai puține modificări, inclusiv printr-un acord cu celelalte partide politice decât cele de guvernare.

Prezentarea proiectului rezultat în urma discuțiilor dintre specialiștii mediului privat și Ministerul Finanțelor a fost amânată repetat, fiind anunțată pentru luna septembrie, apoi pentru final de octombrie, iar acum pentru noiembrie.

Având în vedere că unele dintre modificările discutate ar trebui, în varianta optimă, să fie implementate de la începutul anului următor, ministerul Finanțelor are în vedere și promovarea unor schimbări la Codul Fiscal prin ordonanțe de urgență, a declarat ministrul Finanțelor, ca răspuns la întrebările Profit.ro.

Inspectorii antifraudă au verificat sute de firme din complexul comercial Dragonul Roșu și au dat amenzi de 4,47 de milioane lei CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă au verificat sute de firme din complexul comercial Dragonul Roșu și au dat amenzi de 4,47 de milioane lei

Un exemplu de măsură care a fost convenită de mediul privat cu Finanțele și care ar trebui să fie introdusă până la final de an, este majorarea la 1 milion de euro plus 30% din EBITDA a pragului maxim privind deductibilitatea costurilor îndatorării, în urcare de la 200.000 de euro plus 10% din EBITDA, cât prevede în prezent legislația.

Noile plafoane ar urma să se aplice inclusiv pentru anul 2018, dar pentru asta este necesară adoptarea cât mai rapidă a modificării.

Modificarea legislației fiscale masiv prin ordonanțe de urgență, derulată cu precădere anul trecut, nu este agreată de mediul de afaceri.

Potrivit unui sondaj realizat în rândul investitorilor străini prezenți în România, procentajul celor care consideră că România nu este competitivă fiscal a revenit la nivelul obișnuit în cursul acestui an, după o deteriorare semnificativă în anul 2017.

"Considerăm că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenind la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate", potrivit Consiliului Investitorilor Străini.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
cod fiscal
mediu de afaceri
modificari cod fiscal