Investitorii străini s-au mai liniștit după schimbările fiscale, dar s-a acutizat o altă problemă, cea a deficitului de angajați calificați

Investitorii străini s-au mai liniștit după schimbările fiscale, dar s-a acutizat o altă problemă, cea a deficitului de angajați calificați
scris 26 sep 2018

O treime dintre membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) consideră că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal, o revenire la normal a percepției, după ce schimbările fiscale, implementate sau doar anunțate, au urcat procentajul nemulțumiților la aproximativ două treimi în toamna anului trecut și în primăvara acestui an, arată un sondaj al FIC. Pe de altă parte, s-a acutizat o altă problemă, pentru prima dată mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj afirmând că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate.

În același timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările privind creșterea veniturilor și a cifrei de afaceri pe termen scurt și îngrijorările legate de lipsa infrastructurii și a stabilității cadrului de reglementare pe termen lung. Lipsa predictibilității și a investițiilor erodează, în continuare, competitivitatea economiei și potențialul acesteia de creștere, transmite într-un comunicat FIC.

Două rezultate ale chestionarului merită să fie scoase în evidență:

  • Pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenților a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă. De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, a atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă.

Investitorii străini s-au mai liniștit după schimbările fiscale, dar s-a acutizat o altă problemă, cea a deficitului de angajați calificați

Finanțele vor schimba Codul Fiscal pentru a elimina anumite restricții pentru ONG-uri CITEȘTE ȘI Finanțele vor schimba Codul Fiscal pentru a elimina anumite restricții pentru ONG-uri
  • În martie 2017, o treime dintre respondenți declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 și martie 2018, când două treimi dintre respondenți au afirmat același lucru.
    "Considerăm că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenind la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate", potrivit FIC.

Investitorii străini s-au mai liniștit după schimbările fiscale, dar s-a acutizat o altă problemă, cea a deficitului de angajați calificați

FIC consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o țară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenței politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă Guvernul să mențină un cadru fiscal stabil și să fie transparent în ceea ce privește viitoarele schimbări. În același timp, FIC consideră că mediul public și cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăți piața forței de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării.

Acest sondaj este realizat la fiecare șase luni doar în rândul comunității membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde RON și au angajat aproximativ 200.000 de persoane.
viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
fic
consiliul investitorilor straini
schimbari fiscale
forta de munca