RECTIFICARE BUGETARĂ Situație bună la pensii - subvenția de la bugetul de stat se reduce și la această rectificare, cu 142 milioane de lei, în contextul în care evoluția bună a pieței muncii a crescut încasările din contribuții

RECTIFICARE BUGETARĂ Situație bună la pensii - subvenția de la bugetul de stat se reduce și la această rectificare, cu 142 milioane de lei, în contextul în care evoluția bună a pieței muncii a crescut încasările din contribuții
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 nov 2021

Subvenția de la bugetul de stat către bugetul de pensii va fi redusă cu 142,4 milioane de lei în acest an, în contextul în care evoluția bună a pieței muncii a dus la încasări mai mari din contribuția la pensie plătită de angajați, prevede proiectul de rectificare a bugetului de asigurări sociale, prezentat acum de Ministerul Finanțelor. Având în vedere că veniturile la bugetul de pensii au fost cu 672,8 milioane lei peste așteptări, Guvernul a decis să aloce suplimentar 530,38 milioane lei pentru cheltuielile cu pensiile și să scadă cu 142,42 milioane de lei subvenția de la bugetul de stat către bugetul de pensii. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Măsura vine după ce și la rectificarea din septembrie Guvernul a redus subvenția către bugetul de pensii, cu 3,3 miliarde de lei. La momentul respectiv, Ministerul Muncii anunța că BASS nu mai are nevoie de subvenția de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei. Acum, subvenția de 13,4 miliarde de lei ar urma să fie redusă cu încă 142 milioane lei. Bugetul pentru 2021 a fost gândit, la începutul anului, cu o subvenție de 16,77 miliarde lei (circa 18,6%) de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat (90,36 miliarde lei), din care sistemul public de pensii reprezintă cea mai mare parte (veniturile incluzând subvenția au fost calculate la 90,08 miliarde lei).

Ce prevede rectificarea

La bugetul asigurărilor sociale de stat prin proiectul de act normativ se propune:

a) majorarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de 528,79 milioane lei, prin:

  • majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu 530,38 milioane lei datorată majorării veniturilor curente cu suma de 672,8 milioane lei și diminuării subvenției acordate de la bugetul de stat cu 142,42 milioane lei.

Majorarea veniturilor curente este influențată, în principal de evoluția indicatorilor macroeconomici pe anul 2021 (majorarea Fondului brut de salarii la nivel de economie națională de la 8,4% la 9,1%), a încasărilor din contribuții de asigurări sociale (inclusiv venituri recuperate parțial din contribuții de asigurări sociale  declarate și amânate la plată în anul 2020, prin efectul legii).

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web
  • diminuararea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale cu suma de 1,59 milioane lei.

b) majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat cu suma de   515,24 milioane lei, prin:

  • suplimentarea cheltuielilor la titlul ”Cheltuieli de personal” cu suma de 6,39 milioane lei pentru plata drepturilor salariale până la finele anului și la titlul ”Asistență socială” cu suma de 520,56 milioane lei pentru plata drepturilor de pensie și a ajutoarelor sociale.

Necesarul suplimentar de fonduri pentru plata pensiilor se datorează creșterii pensiei medii la 1.605 lei în luna septembrie a.c. față de 1.592 lei cât s-a raportat în luna decembrie 2020, ca urmare a faptului că pensiile nou intrate în plată în cursul anului au un cuantum mai mare decât cele care ies din plată.

diminuarea sumelor alocate următoarelor titluri:

”Bunuri și servicii” cu 389.000 lei,
”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020” cu 9 milioane lei,
”Alte cheltuieli” cu 423.000 lei, și
”Active nefinanciare” cu 3,9 milioane lei la credite de angajament și cu 1,9 milioane lei la credite bugretare.

c) excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se majorează cu suma de 13,55 milioane lei.

La bugetul asigurărilor pentru șomaj prin proiectul de act normativ se propune:

  • majorarea veniturilor bugetului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 127,76 milioane lei, prin:
    • majorarea veniturilor curente aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 43,62 milioane lei și diminuarea subvenției de echilibrare de la bugetul de stat cu 49,42 milioane lei;
    • majorarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale cu 133,56 milioane lei.

Majorarea veniturilor se datorează în principal evoluției pozitive a indicatorilor macroeconomici și a încasărilor contribuției asiguratorii pentru muncă, repartizată 12% ca venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale și 17% ca venit al sistemului asigurărilor pentru șomaj.

  • diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru șomaj aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 5,8 milioane lei, datorată:
    • majorării alocațiilor bugetare la titlul „Cheltuieli de personal” cu suma de 2,2 milioane lei și
    • scăderii alocațiilor bugetare la titlul ”Transferuri între unități ale administrației publice”, cu suma de 8 milioane lei.

d) excedentul bugetului asigurărilor pentru șomaj se majorează cu 133,56 milioane lei și este aferent Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
rectificare
buget
proiect buget
majorare buget pensii