Tanczos Barna, fost ministru al Finanțelor publice și viceprim-ministru în actualul Executiv este de părere că nivelul de 7,5% ar reprezenta, atât pentru România, cât și în fața Comisiei Europene, „un deficit rezonabil” pentru finalul acestui an. Tanczos susține că, într-o perioadă în care la nivel european investițiile private au încetinit, statul nu poate renunța la a face investiții, însă acestea trebuie prioritizate, iar companiile care execută lucrări în contract cu autoritățile publice trebuie să primească plata aferentă facturilor pentru lucrările realizate.
Tanczos Barna a fost întrebat, în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv, cât ar trebui să scadă deficitul bugetar până la finalul anului, pentru ca oficialii Comisiei Europene să nu ai aibă obiecții în ceea ce privește România.
„Anul trecut a fost 9,3%. Sunt anumite estimări, dacă nu se iau măsurile, putem ajunge și la 9 și anul acesta dacă nu se iau câteva măsuri foarte repede. Eu cred că și Comisia conștientizează că n-am mai plecat de la 7,8% cum am fost în momentul în care s-a calculat limita de 7% pentru 2025, am plecat de la 9,3% și de acolo trebuie să coborâm. Eu m-aș mulțumi cu un 7,5%, cred că ar fi rezonabil și pentru România și pentru Uniunea Europeană. Și este foarte, foarte important că trebuie să asigurăm banii pentru pensii, pentru salarii și pentru investiții. Sunt trei capitole care trebuie să fie în buget, indiferent de deficit”, a afirmat Tanczos Barna, la Prima Tv, potrivit News.ro.

Acesta a arătat că oficialii de la Bruxelles au respins primul pachet de măsuri fiscale propus de România, iar în acest context au trebuit luate măsuri mai puțin populare.
„Primul pachet de măsuri fiscale a fost trimis la Bruxelles acum câteva zile și s-a întors un răspuns de neacceptare, ”E prea puțin, trebuie să faceți mai mult pentru consolidarea veniturilor”. Și agențiile de rating, când văd primul pachet, sunt foarte reticente și din acest motiv, practic, guvernul a fost într-un timp foarte scurt nevoit, obligat să vină cu acest pachet de măsuri fiscale”, a mai afirmat vicepremierul.
Tanczos este de părere că într-o perioadă în care la nivel european investițiile private au încetinit, statul nu poate renunța la a face investiții, însă acestea trebuie realizate în funcție de priorități.

„Sunt investiții care pot fi amânate, sunt investiții care pot fi reprioritizate, deci sigur nu trebuie să începem acum cu stadioanele. Avem lucruri mai importante de făcut, avem de construit spitale, avem de terminat autostrăzi, avem lucrări începute unde românii muncesc pe șantier, sunt firme din România care au semnat contract cu primăria, cu Ministerul transporturilor, cu Ministerul educației, cu Ministerul sănătății. Acele firme așteaptă să li se plătească facturile. Muncitorii de pe șantier, așteaptă să primească salariile din lucrările de investiții comandate de statul român. Deci predictibilitatea nu poate fi aruncată la coș de azi pe mâine. Deci trebuie echilibru și acolo, reprioritizare, reașezare, dar trebuie să păstrăm investițiile, pentru că într-o perioadă de creștere economică statul poate să facă un pas înapoi, se spune, vine mediul privat să facă investiții private, dar nu trăim într-un moment de genul acesta, Europa nu trăiește vremuri de genul acesta și atunci investițiile statului, participarea statului în susținerea economiei se crește ca importanță”, adaugă oficialul Guvernului.