Timmermans, candidat la șefia Comisiei Europene, vrea o taxă CO2 la nivelul UE

Timmermans, candidat la șefia Comisiei Europene, vrea o taxă CO2 la nivelul UE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 apr 2019

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans, unul dintre aspiranții la șefia Executivului de la Bruxelles, susține, într-un interviu acordat Euronews, introducerea unei taxe pe emisiile de gaze cu efect de seră la nivel european, pentru finanțarea politicilor de combatere a schimbărilor climatice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Este cea mai mare modificare, care îi va determina pe poluatori să înțeleagă că trebuie să-și schimbe modul în care produc. Totodată, trebuie să ne asigurăm că tranzacționarea drepturilor de emitere de carbon se duce în sus, prin majorarea prețurilor (certificatelor CO2 – n.r.)", a spus Timmermans.

El a arătat că UE trebuie să adopte față de emisiile de dioxid de carbon același tip de politică care a fost implementat în raport cu deșeurile din plastic.

Proiect: Președintele nu poate participa la campania pentru referendum CITEȘTE ȘI Proiect: Președintele nu poate participa la campania pentru referendum

"Prin legislația pe care am adoptat-o, i-am făcut pe producători responsabili de deșeurile pe care le creează, astfel că, dacă nu refolosesc sau reciclează, le cresc costurile", a explicat socialistul olandez.

Timmermans se numără printre cei care speră să îl înlocuiască pe Jean-Claude Juncker în funcția de președinte al Comisiei Europene după alegerile europarlamentare din mai.

În conformitate cu Protocolul de la Kyoto și cu legislația UE, un certificat de emisii de gaze cu efect de seră dă dreptul unui poluator industrial la emiterea unei tone de emisii de dioxid de carbon în atmosferă.

Uber vrea să atragă până la 9 miliarde de dolari pe bursă. Compania țintește o evaluare de peste 91 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Uber vrea să atragă până la 9 miliarde de dolari pe bursă. Compania țintește o evaluare de peste 91 miliarde de dolari

Scumpirea masivă a certificatelor CO2 de anul trecut a creat probleme financiare foarte mari companiilor energetice românești. Astfel, Complexul Energetic Oltenia se vede nevoit să cheltuiască nu mai puțin de 42% din cifra de afaceri pe anul trecut pe aceste certificate. Compania estimase costul acestora la 7 euro/certificat în bugetul inițial pe 2018, însă în piață prețul mediu al acestora a ajuns la 21 euro/certificat, astfel că singura soluție a fost contractarea de credite de 500 milioane lei.

"Personal, consider că această mărire a fost cauzată de retragerea SUA din tratatul de la Paris, spunând că ele nu recunosc această piață de certificate și nu vor plăti niciodată. Ca orice bursă, este influențată de orice element. Cred că declarația lui Trump prin care anunța retragerea SUA a fost un element care a influențat această bursă. Un alt element a fost și Brexitul. Pachetul de certificate nu a mai fost alocat și Marii Britanii după anunțarea Brexitului și s-a împărțit la mai puțini participanți. Un al treilea motiv îl văd în creșterea mare a prețurilor certificatelor, care a dat ocazia multor fonduri de investiții europene să investească bani în acestea. Influența unor astfel de fonduri care au jucat pe această bursă doar pentru câștig a dus la această creștere. Acestea sunt elementele pe care eu le consider responsabile de explozia prețului acestor certificate de CO2", declara, în februarie, șeful CE Oltenia, Sorin Boza.

De anul acesta a intrat în vigoare Directiva UE revizuită privind sistemul de tranzacționare a drepturilor de emisii de carbon, menită să limiteze progresiv numărul de certificate CO2 aflate în circulație, pentru accelerarea reducerii acestor emisii de către industriile poluante, fapt care a dus la creșterea prețurilor de tranzacționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate de emisii de gaze cu efect de sera
certificate co2
emisii de carbon
emisii de dioxid de carbon
poluare
taxa poluare
taxa carbon
complexul energetic oltenia
elcen
frans timmermans
combaterea schimbarilor climatice