Amnistia fiscală pentru firme - Companiile cu datorii la stat ar putea beneficia, pe lângă anularea accesoriilor, și de o ștergere de până la 50% din principalul datoriilor, dar cu o condiție

Amnistia fiscală pentru firme - Companiile cu datorii la stat ar putea beneficia, pe lângă anularea accesoriilor, și de o ștergere de până la 50% din principalul datoriilor, dar cu o condiție
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 apr 2019

Companiile cu datorii la stat ar putea beneficia, pe lângă anularea accesoriilor, și de o ștergere de până la 50% din principalul datoriilor, potrivit unui proiect de amnistie fiscală pentru firme, aflat în prezent în lucru la Ministerul Finanțelor, au declarat surse oficiale. Proiectul ar urma să fie prezentat public după sărbătorile de Paște. Modul în care cei de la Finanțe se gândesc să implementeze amnistia fiscală pentru firme este asemănător actualului proces de eșalonare a datoriilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"La amnistie putem tăia și până la 50% din principalul datoriei, pe lângă accesorii (dobânzi și penalități, n.r.). Firmele vor trebui, însă, să vină cu planuri de reorganizare, iar în cazul în care nu le respectă, tot ce a fost șters va fi pus la loc", au declarat sursele citate.

Băncile care vor susține cu finanțări planurile de reorganizare ale firmelor care accesează această facilitate vor fi scutite de taxa pe active corespunzătoare acestor împrumuturi.

Ministerul Finanțelor intenționează să includă în acest pachet și câteva măsuri pentru companiile corecte fiscal.

Finanțele pregătesc amnistia datoriilor la sănătate calculate de ANAF drept contribuții CASS persoanelor care au obținut venituri mici în anii trecuți CITEȘTE ȘI Finanțele pregătesc amnistia datoriilor la sănătate calculate de ANAF drept contribuții CASS persoanelor care au obținut venituri mici în anii trecuți

Astfel, sunt analizate acum facilități legate de calendarul de plată și acordarea de bonificații, potrivit surselor.

"Se aseamănă cu procedeul de eșalonare de acum. ai un sacdențar în care trebuie să plătești lunar, altfel pierzi toate beneficiile. Măsura ar fi benefică, mai scapi de niște pietre de moară", a declarat, contactat de Profit.ro, consultantul fiscal Cornel Grama.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat încă de anul trecut că pregătește un proiect de amnistie fiscală pentru firme și a vorbit în mai multe rânduri despre acest proiect.

De exemplu, în urmă cu mai puțin de o săptămână, Teodorovici afirma că amnistia fiscală pregătită pentru firme va include ștergerea penalităților și dobânzilor datorate și eșalonarea datoriei de bază, mecanismul urmând să fie aplicat companiilor de stat și private.

Firmele care nu au plătit în acest an datoriile la stat nu vor putea beneficia însă de o astfel de măsură, a spus Teodorovici. Potrivit acestuia, amnistia ar putea fi avizată de Guvern în luna mai.

Angajații anumitor firme - impozit zero 10 ani CITEȘTE ȘI Angajații anumitor firme - impozit zero 10 ani

Profit.ro a prezentat în ianuarie un proiect de ordonanță prin care Executivul intenționa să promoveze amnistia fiscală. 

Proiectul prezentat în ianuarie prevedea ca firmele cu datorii la Fisc, inclusiv cele controlate de stat, să primească, la cerere, înlesniri la plată pe o perioadă de maximum 7 ani, acest mecanism urmând să fie o alternativă la eșalonarea la plată din prezent. Mecanismul urma să fie disponibil o perioadă de șase luni. Eșalonarea la plată, însoțită de anularea accesoriilor, era condiționată de respectarea unui plan de restructurare a companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
amnistie fiscala
amnistie
datorii
accesorii
ministerul finantelor
esalonare
restructurare