UE lansează un nou instrument pentru combaterea fraudelor cu plăți TVA

UE lansează un nou instrument pentru combaterea fraudelor cu plăți TVA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 mai 2019

Comisia Europeană a lansat un nou instrument de analiză a tranzacțiilor financiare, menit să accelereze schimburile de date între state cu privire la taxa pe valoare adăugată (TVA) și să combată fraudele din sistem.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lansarea instrumentului de analiză a rețelelor de tranzacții (Transaction Network Analysis - TNA) are loc în urma unor anchete recente din presă care au scos din nou în evidență costurile uriașe ale fraudei în domeniul TVA pentru finanțele publice, precum și faptul că bandele infracționale se îmbogățesc pe seama contribuabililor onești.

Potrivit Comisiei, fraudele transfrontaliere în domeniul TVA provoacă pierderi anuale la bugetele naționale estimate la 50 miliarde de euro, echivalent cu o treime din deficitul total de încasare a TVA la nivelul UE. România are cea mai slabă rată de colectare a TVA din Uniune, cu o pierdere de 36% în 2016 (cu 2 puncte procentuale mai mult decât în anul anterior).

ULTIMA ORĂ TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea anumitor alimente CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ TVA va fi redusă de la 9% la 5% pentru livrarea anumitor alimente

“Frauda în domeniul TVA este una dintre marile probleme cu care se confruntă în prezent finanțele noastre publice, iar eradicarea sa ar trebui să fie o prioritate pentru guvernele din UE. Acest nou instrument va mări viteza cu care autoritățile pot descoperi activitățile suspecte și acționa în consecință. Progresele înregistrate nu înseamnă însă că este mai puțin necesar să se realizeze o reformă mai profundă și mai radicală a sistemului de TVA al UE, astfel încât să se asigure că acesta poate face față volumului mare de schimburi comerciale care au loc la nivel transfrontalier în spațiul UE”, arată, într-un comunicat, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Instrumentul TNA, pe care statele membre îl utilizează începând de astăzi, va permite accesul rapid și ușor al autorităților fiscale la informații privind tranzacțiile transfrontaliere, permițând astfel intervenția rapidă în cazul în care se depistează o posibilă fraudă în materie de TVA. 

De asemenea, TNA va permite o cooperare mult mai apropiată și între experții rețelei UE din domeniul antifraudă (“Eurofisc”) în ceea ce privește analizarea în comun a informațiilor, astfel încât fraudele de tip “carusel” privind TVA să poată fi detectate și interceptate cât mai rapid și mai eficient posibil, potrivit Comisiei.

TNA va stimula cooperarea și schimbul de informații dintre autoritățile fiscale naționale, permițându-le funcționarilor Eurofisc să verifice informațiile în raport cu cazierele judiciare, bazele de date și informațiile deținute de Europol și OLAF, agenția antifraudă a UE, și să coordoneze anchete transfrontaliere.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
fraude plati tva
fraude carusel tva
combatere
instrument analiza retele tranzactii