ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții

ULTIMA ORĂ Cheltuielile statului au crescut puternic, cu aproape 40% în primele două luni, de două ori mai repede decât veniturile. Pe lângă salarii, Guvernul a cheltuit mai mult și pentru investiții și subvenții
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 mar 2018

Cheltuielile statului au crescut cu aproape 40% în primele două luni ale acestui an, la 47,8 miliarde de lei, în timp ce veniturile nu au ținut pasul și au urcat cu 21,3%, la 42,3 miliarde lei. Pe lângă majorările salariilor, în deficitul de 0,6% consemnat în primele două luni se văd și investițiile de patru ori mai mari decât anul trecut, dar și plățile pentru subventiii, în creștere de aproape două ori și jumătate. Trebuie notat, însă, că avansul semnificativ de la investiții vine după ce, în primele două luni ale anului trecut, Guvernul, controlat tot de PSD, a tăiat de circa trei ori investițiile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recent, Fondul Monetar Internațional a transmis, la București, că România va avea o creștere economică de aproximativ 5% în acest an, iar pe termen mediu avansul va încetini spre 3%, dar a atenționat asupra unor riscuri importante, cum ar fi deficitele bugetare mari pe fondul unor investiții publice reduse, dar și asupra capacității reduse a statului de a colecta taxe într-o economie în creștere accelerată.

VIDEO Huawei vrea să lanseze un smartphone compatibil cu tehnologia Blockchain CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei vrea să lanseze un smartphone compatibil cu tehnologia Blockchain

Execuția bugetului general consolidat pe primele două luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 5,5 miliarde lei, reprezentând 0,59% din PIB, raportat la un surplus de 397 milioane lei, 0,05% din PIB, în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

În ianuarie, bugetul a înregistrat un excedent de 1,98 miliarde lei (0,21% din PIB), față de 3,02 miliarde lei (0,35% din PIB) în ianuarie 2017.

Veniturile bugetului

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 42,3 miliarde lei, reprezentând 4,6% din PIB, sunt cu 21,3% mai mari, în termeni nominali, față de anul precedent.

Bugetul înregistrează creșteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+28,3%) și din veniturile nefiscale (+23,7%).

Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% față de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfășurarea de activități - cu 22,9%.

Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26% CITEȘTE ȘI Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26%

În ceea ce privește veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, acestea înregistrează o creștere de 7,8%.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,2 miliarde lei.

Cheltuielile

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari față de primele două luni ale anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 18,8% mai mari față de aceeași perioadă a anului anterior, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de creșterea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 21,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Execuția bugetului 2017: Deficit final de 2,88% din PIB. Cheltuieli de personal ridicate cu 22%, cele pentru investiții limitate la 3,2% din PIB, mult sub țintă CITEȘTE ȘI Execuția bugetului 2017: Deficit final de 2,88% din PIB. Cheltuieli de personal ridicate cu 22%, cele pentru investiții limitate la 3,2% din PIB, mult sub țintă

Subvențiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 136,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul.

Dobânzile se mențin ca procent în produsul intern brut la același nivel ca în aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,2% din PIB.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,6%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, creșterile provenind în special din domeniul apărării, precum și de la bugetele locale.

Proiectul de buget pentru anul 2018 a fost construit pe o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5%, estimare mai precaută față de cea a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), de 6,1%. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Deficitul bugetar s-a situat anul trecut la 2,88% din PIB, sub ținta anuală stabilită, de 2,96%.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
executia bugetara
ministerul finantelor