Extinderea bazei de contributori la sănătate, decisă de Guvern recent în cadrul primului pachet de măsuri fiscal-bugetare, era necesară și este importantă pentru a asigura stabilitatea sistemului public de sănătate, unde numărul contributorilor era prea mic în raport cu cel al beneficiarilor, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Profit.ro.
Pentru categoriile vulnerabile, condițiile ar trebui însă să rămână sustenabile din punct de vedere social. Astfel, Guvernul ar trebui să analizeze impactul asupra categoriilor de persoane vulnerabile care își pierd asigurarea la sănătate, iar acolo unde este necesar, să intervină cu măsuri țintite de sprijin, a mai arătat oficialul CE pentru Profit.ro.
Categoriile de persoane vulnerabile includ persoane singure și familiile care nu dispun de resursele necesare pentru satisfacerea unui nivel de trai minimal, persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială din comunități marginalizate.

De la 1 august, actuala categorie de co-asigurați (soț/soție sau părinte fără venituri al unui asigurat) va fi eliminată, urmând ca persoanele în prezent coasigurate să se poată asigura prin plată voluntară a CASS calculată la șase salarii minime pe an.
Totodată, statul va reține CASS de 10% din suma care depășește 3.000 de lei la pensie și tot 10% din indemnizațiile de șomaj, alte drepturi de protecție socială, indemnizații de asigurări sociale de sănătate, indemnizații pentru adopție, indemnizații pentru creșterea copiilor, ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii, drepturi bănești acordate persoanelor persecutate din motive politice, celor deportate, veteranilor de război, precum și unele drepturi ale invalizilor, văduvelor de război și revoluționarilor.
Per ansamblu, măsura Guvernului de a crește baza de contributori la sănătate este una pozitivă, care va ajuta la stabilizarea finanțelor statului și chiar îmbunătățirea serviciilor medicale.
"Comisia apreciază pachetul fiscal propus de noul guvern. Acesta reprezintă un prim pas către finanțe publice mai solide, esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice, și transmite un semnal pozitiv clar piețelor financiare și agențiilor de rating.
În ceea ce privește extinderea contribuțiilor la sistemul de sănătate la mai multe categorii de cetățeni, extinderea bazei de impozitare a fost necesară, având în vedere că, în medie, doar unul din trei cetățeni contribuia anterior la sistemul de asigurări de sănătate. Se așteaptă ca această măsură să îmbunătățească disponibilitatea, calitatea și sustenabilitatea serviciilor de sănătate", arată oficialul CE în mesajul transmis Profit.ro.

În ceea ce privește pensionarii, unde CASS a fost introdus doar pentru suma care depășește 3.000 de lei, măsura asigură protecție adecvată acestui grup.
La alte categorii de persoane vulnerabile, însă, măsurile Guvernului privind extinderea bazei de contributori la sănătate nu ar trebui să lovească categorii de persoane vulnerabile, pe care să le lase fără acoperirea sistemului public de sănătate.
"În ceea ce privește pensionarii, pragul a fost stabilit la 3.000 de lei, similar cu pragul de la care se aplică impozitul pe venit, asigurând protecție acestui grup. Pentru alte categorii vulnerabile, condițiile acestora ar trebui să rămână sustenabile din punct de vedere social. În cazul în care acest lucru se dovedește necesar, ar fi important să fie analizat impactul măsurii asupra acestor grupuri și să se ia în considerare un sprijin adecvat țintit.
Cu alte cuvinte, astfel de măsuri nu ar trebui să ducă la retragerea acoperirii, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile", a răspuns oficialul CE pentru Profit.ro.

Ce a decis Guvernul - milioane de români pierd asigurarea din oficiu la sănătate. Unele categorii vor plăti, inclusiv cei cu venit minim garantat, actualii coasigurații vor putea să se asigure opțional
Un număr mare de persoane, de ordinul a 3 milioane, ar urma să își piardă asigurarea de oficiu în sistemul public de sănătate, pe care o au în prezent, urmând să fie asigurate prin perceperea CASS la ajutorul sau indemnizația acordată de stat sau, în cazul actualilor coasigurați, să mai fie asigurați doar dacă achită voluntar, pentru fiecare an de asigurare, o contribuție calculată la nivelul a șase salarii minime.
Pensionarii vor plăti contribuție la sănătate doar pentru partea din pensie ce depășeste suma lunară de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Guvernul așteaptă venituri la sănătate de 1,38 miliarde lei în anul 2025, respectiv 4,13 miliarde lei în anul 2026, din această măsură.

Concomitent, persoanele aflate în concediu de creștere copil, șomerii sau cei cu venit minim de inlcuziune vor fi considerați asigurați în continuare, dar cu reținerea pentru sănătate a 10% din venitul plătit de stat. Plătitorii de indemnizații, ajutoare, beneficii, ar urma să rețină CASS la sursă.
Printre instituțiile care vor reține la sursă sunt Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru indemnizațiile de șomaj sau alte drepturi de protecție socială ori de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, Casa Națională de Pensii Publice pentru persoanele care realizează venituri din pensii peste plafon, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială pentru beneficiarii de indemnizații pentru adopție, beneficiarii de indemnizații pentru creșterea copiilor, beneficiarii ajutorului de incluziune și ai ajutorului pentru familia cu copii.
De asemenea, vor reține CASS la sursă și plătitorii unor drepturi bănești persoanelor persecutate din motive politice, celor deportate, veteranilor de război, precum și unele drepturi ale invalizilor, văduvelor de război și revoluționarilor.

Baza lunară de calcul o va reprezenta valoarea drepturilor primite de la stat. Pentru aceste categorii, care vor beneficia de asigurare prin reținere la sursă din venitul acordat de stat, calitatea de asigurat încetează în termen de 1 lună de la data la care persoanele nu se mai încadrează în aceste categorii de asigurați. Asigurarea de sănătate se va menține din oficiu pentru concediile medicale de 126 de zile (pre si postnatal).
Femeile însărcinate vor rămâne asigurate indiferent dacă au contribuit sau nu la sănătate.
În 2024, numărul de persoane coasigurate a fost de 650.431. În anul 2024, numarul bolnavilor inclusi in programele nationale de sanatate curative care au beneficiat de asigurare fără plata contribuției a fost de 65.393 de persoane, dintre care 10% dintre au fost beneficiari ai programului national de oncologie.
Coasigurații, soț/soție/părinte care nu realizează venituri pentru care se impune plata CASS, nu vor mai avea asigurare și vor trebui să se asigure opțional la sănătate, urmând ca persoana de pe urma căreia beneficiau până acum de coasigurare să poată plăti opțional în plus și pentru aceștia. Totodată, s-ar putea asigura prin depunerea declarației și plata unei sume reprezentând CASS calculată la nivelul a 6 salarii minime pe economie, adică 2.430 lei în prezent.