EXCLUSIV Coronavirusul face prima victimă printre agențiile de turism: Agetur, printre primele agenții lansate în România, a intrat în insolvență, peste 500 de turiști au pierdut 50% din avansul pentru vacanțe

EXCLUSIV Coronavirusul face prima victimă printre agențiile de turism: Agetur, printre primele agenții lansate în România, a intrat în insolvență, peste 500 de turiști au pierdut 50% din avansul pentru vacanțe
scris 28 iul 2020

Prima victimă făcută de pandemia de coronavirus printre agențiile de turism românești este Agetur, una dintre cele mai vechi firme de profil din țară, înființată în 1990 și cu afaceri, anul trecut, de 12 milioane de lei. În acest moment, au de recuperat bani de la Agetur mai mult de 500 de turiști care plătiseră deja avansul pentru vacanțe în străinătate.

Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19 CITEȘTE ȘI Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19

Administratorul judiciar provizoriu al agenției de turism spune pentru Profit.ro că aceștia vor mai primi însă doar jumătate din sumele achitate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Insolvența, avizată de instanță, a fost declanșată la cererea Agetur. Administrator judiciar provizoriu a fost desemnat CAPI Țigănuș Anton & Țigănuș Radu.

Contactat de Profit.ro, Anton Țigănuș a declarat că Agetur este o victimă a colapsului din turism generat de pandemia de coronavirus.

"Zborurile și plecările externe au fost suspendate pentru o perioadă de trei luni. Banii, primiți ca avans de la turiști, au fost plătiți către hotelurile din străinătate, pentru rezervări externe, iar guvernanții nu au susținut în niciun fel această activitate economică", a spus Țigănuș.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

El a arătat că Agetur a primit avansuri de la clienți în cuantum total de 360.000 de euro și 400.000 de lei. "Este vorba de 520 de clienți păgubiți", a precizat administratorul judiciar. Clienții vor fi despăgubiți prin polița de asigurare de risc de insolvență, care va acoperi parțial sumele plătite, dar Țigănuș explică faptul că vor primi, astfel, doar jumătate din bani.

"Oamenii își vor putea primi banii în termen de 40-45 de zile după ce notific firma de asigurare și după ce clienții depun la Omniasig cerere de dezdăunare", a afirmat administratorul judiciar.

FOTO Doi oameni de afaceri investesc 10 milioane de euro într-un proiect turistic situat în zona Horezu CITEȘTE ȘI FOTO Doi oameni de afaceri investesc 10 milioane de euro într-un proiect turistic situat în zona Horezu

Datoriile către furnizori ale Agetur cumulează la rândul lor 1,5 milioane de lei, dar, în total, conform balanței, pasivul se ridică la 10 milioane de lei.

Agetur, avându-l ca acționar majoritar pe Dragoș Horhocea, este una dintre primele agenții înființate în România, în 1990, și vinde preponderent vacanțe externe, anul trecut având o cifră de afaceri de 12 milioane de lei, care o plasează printre firmele medii de profil la nivel național.

viewscnt
Afla mai multe despre
agetur
insolventa
covid
victima
turism