ULTIMA ORĂ Decizie semnată: Regula care impune transmiterea online a Declarației Unice - anulată

ULTIMA ORĂ Decizie semnată: Regula care impune transmiterea online a Declarației Unice - anulată
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 31 mai 2019

Regula care prevede că Declarația Unică trebuie completată și depusă doar prin mijloace electronice de transmitere la distanță a fost abrogată de Guvern, schimbarea devenind aplicabilă de joi seara.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Profit.ro că va iniția în scurt timp modificarea legislativă necesară pentru ca persoanele care trebuia să depună online, până la finele lunii iulie, Declarația Unică să poată transmite acest formular către ANAF și în format fizic, pe hârtie.

GALERIE FOTO Hanul din Moinești se întoarce din Cehia. Feng shui-ul lui Pallady în pericol CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Hanul din Moinești se întoarce din Cehia. Feng shui-ul lui Pallady în pericol

Schimbarea legislației este necesară pentru a oferi claritate în acest sens celor care nu au depus încă Declarația Unică.

Persoanele care au obligația de a depune Declarația Unică au primit un răgaz după ce termenul limită, din luna martie, a fost amânat pentru luna iulie.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat anterior că Declarația unică va putea fi depusă și în format fizic, pe hârtie, având în vedere, pe de o parte, probleme de funcționare ale Spațiului Privat Virtual, iar pe de altă parte accesul mai dificil al anumitor contribuabili la acest sistem online al ANAF. 

La loc comanda: Reorganizarea ANAF - neconstituțională CITEȘTE ȘI La loc comanda: Reorganizarea ANAF - neconstituțională

Teodorovici a explicat, la momentul respectiv, că modernizarea sistemului informatic al ANAF va fi finalizată anul viitor, iar până atunci depunerea Declarației unice va fi acceptată și în format fizic.  

Pe de o parte, este vorba de sistemul informatic, pe de altă parte, de accesul anumitor contribuabili la un astfel de mijloc de comunicare modern. Din acest motiv, avem în calcul acceptarea și în forma pe hârtie a acestei Declarații unice pentru o anumită perioadă de timp, până lucrurile se reglează definitiv”, a declarat Teodorovici.

Întrebat de jurnaliști dacă asta înseamnă că declarațiile vor putea fi depuse, prin urmare, și fizic anul acesta, ministrul Finanțelor a confirmat.

El a arătat at că i-au fost adresate foarte multe solicitări în această privință, iar acestea sunt justificate, în sensul unei alternative pentru contribuabili, cel puțin până când sistemul va fi modernizat.

Declarația unică a fost introdusă anul trecut și reprezintă o schimbare majoră prin trecerea, începând cu obligațiile fiscale aferente anului 2018, de la sistemul deciziilor de impunere emise de Fisc la un sistem de autoimpunere.

În mod excepțional, în 2018, Declarația unică trebuia depusă până la 31 iulie, dar din 2019 data limită a fost stabilită în luna martie.

În luna martie, anul acesta, însă, termenul limită până la care trebuie depusă declarația unică a fost extins tot la 31 iulie.

Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat: venituri/pierderi din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real, venituri din transferul titlurilor de valoare, venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia
unica
depunere
hartie
format
online
teodorovici
anaf