ULTIMA ORĂ Deficit bugetar de 18,1 miliarde lei, 1,7% din PIB, în primele trei luni. În martie, deficitul a fost foarte ridicat, de 10 miliarde de lei, pe fondul coronavirus

ULTIMA ORĂ Deficit bugetar de 18,1 miliarde lei, 1,7% din PIB, în primele trei luni. În martie, deficitul a fost foarte ridicat, de 10 miliarde de lei, pe fondul coronavirus
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 apr 2020

Deficitul bugetar pentru primele trei luni a crescut la 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB), de la 8,3 miliarde de lei (0,73% din PIB) în ianuarie-februarie anul acesta și 5,48 miliarde lei (0,54% din PIB) în primele trei luni ale anului trecut, în contextul în care România a intrat în stare de urgență pe 16 martie, iar restricțiile impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii coronavirusului au lovit puternic economia. Veniturile au însumat 72,23 miliarde lei în primele 3 luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, reflectând în principal contracția încasărilor bugetare în luna martie (-25,1% an/an) ca urmare a facilităților fiscale acordate pentru susținerea economiei în contextul instituirii stării de urgență. Cheltuielile, pe de altă parte, de 90,3 miliarde lei (8,3% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 12,7% față de aceeași lună a anului precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”

"Creșterea deficitul bugetar aferent primului trimestru al anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată în principal de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în luna martie ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență (7,7 miliarde lei) și de restituirile suplimentare de TVA de 3,17 miliarde lei pentru susținerea lichidității în sectorul privat. De asemenea, pe partea de cheltuieli, creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 1 miliard lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic în sumă de aproximativ 1 miliard lei au contribuit la majorarea deficitului", este explicația Ministerului Finanțelor.

Doar pentru luna martie, deficitul a fost de circa 10 miliarde de lei, comparativ cu 270 de milioane de lei în martie 2019.

Această situație a fost anunțată într-o oarecare măsură de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a declarat în mai multe rânduri că cifrele pe martie nu sunt tocmai bune, dar că veniturile și-au mai revenit în aprilie. Ministrul nu a dat cifre anterior publicării execuției bugetare pentru martie.

Brandul de mobilă de lux Rovere Mobili a lansat magazinul online www.rovereshop.ro CITEȘTE ȘI Brandul de mobilă de lux Rovere Mobili a lansat magazinul online www.rovereshop.ro

Martie este luna în care a fost instituită starea de urgență, iar autoritățile au impus restricții dure privind desfășurarea unor activități economice și circulația persoanelor, măsuri cu impact economic extrem de puternic. Chiar dacă la nivel de cheltuieli în martie nu se observă încă impactul unor măsuri adoptate de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri și a angajaților, la nivel de venituri impactul este puternic, întrucât firmele au preferat să-și conserve lichiditățile în această perioadă. Plata taxelor nu a mai fost o prioritate, mai ales dîn urma deciziei autorităților ca pentru obligațiile fiscale scadente și neachitate până la încetarea măsurilor prevăzute de starea de urgență, plus 30 de zile, să nu fie calculate și să nu fie datorate dobânzi și penalități de întârziere. Această concesie a fost făcută de Guvern tocmai pentru a lăsa firmelor mai multă lichiditate în această perioadă, deși statul are, de asemenea, nevoie destul de mare de bani.

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

Guvernul a adoptat recent o rectificare bugetară prin care țintește un deficit de 6,7% în aces an, bazat pe o scădere economică de numai 1,9%. Cifrele Guvernului sunt considerate optimiste de foarte mulți economiști. De exemplu Consiliul Fiscal consideră că scenariul asumat de guvern în rectificarea bugetară este unul excesiv de optimist și avansează alte două scenarii, unul cu o scădere economică de 4-6% și unul cu o contracție cuprinsă între 8 și 9%. Și deficitul asumat prin rectificare, de 6,7% din PIB, este calificat drept unul puțin realist, în scenariu cel mai negativ el putând ajunge la 10,4% din PIB, susține Consiliul Fiscal.

Veniturile bugetului general consolidat

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 72,23 miliarde lei în primele 3 luni ale anului 2020, în scădere cu 3,3% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, reflectând în principal contracția încasărilor bugetare în luna martie (-25,1% an/an) ca urmare a facilităților fiscale acordate pentru susținerea economiei în contextul instituirii stării de urgență. Astfel, dacă valoarea totală a obligațiilor fiscale declarate către ANAF în luna martie 2020 a fost de 24,63 miliarde lei, în creștere cu 8,5% față de sumele declarate în perioada similară din anul 2019, veniturile nete colectate au fost de 16,95 miliarde lei.

Încasările din impozitul pe venit au înregistrat 6 miliarde lei în primul trimestru al anului curent, cu 8,5% mai mari față de perioada similară a anului trecut. Această creștere a fost susținută de creșterea numărului de salariați cu 0,7% și a câștigului mediu brut la nivelul economiei cu 9,2% în perioada dec-feb 2020 comparativ cu perioada similară a anului precedent în condițiile majorării salariului minim brut de la 2.080 lei la 2.230 lei. În ceea ce privește încasările din impozitul pe salarii, după avansul pozitiv însemnat din lunile ian-feb (10% an/an) și în contextul accelerării dinamicii fondului de salarii (la 9,4% an/an în luna feb 2020), luna martie prezintă o scădere a acestor încasări (-9% an/an), ca urmare a implementării măsurilor fiscale aferente perioadei de urgență.

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 27,31 miliarde lei în primele 3 luni ale anului 2020, cu 2% peste nivelul înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Similar evoluției veniturilor din impozitul pe venit, dinamica pozitivă a veniturilor din contribuții sociale a fost influențată de majorarea salariului minim garantat în plată și de evoluția acelorași indicatori macroeconomici relevanți. Totuși, încasările din contribuții sociale în luna martie au fost cu 1,7 miliarde lei mai reduse decât obligațiile fiscale declarate de către contribuabili. De asemenea, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, contribuțiile sociale au fost afectate de modificarea bazei de calcul a CAS și CASS datorată de salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial și de prorogarea termenului de plată a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice de la 15 martie 2020 la data de 25 mai 2020 inclusiv.

EXCLUSIV DOCUMENT ANAF începe să trimită în concediu angajații cu zile restante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT ANAF începe să trimită în concediu angajații cu zile restante

Încasările din impozitul pe profit au însumat 2,86 miliarde lei în primul trimestru al anului curent, în scădere cu 32% (-1,35 miliarde  lei) față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Această evoluție negativă este explicată de amânarea achitării unor obligații fiscale în luna martie de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit (OUG nr. 29/2020). În structura veniturilor din impozitul pe profit se observă reduceri ale încasărilor de la agenții economici cu 26,9% și a băncilor comerciale cu 76,2% în trimestrul I 2020.

Încasările din TVA au înregistrat 12,29 miliarde lei în primele trei luni ale anului 2020, în scădere cu 19,4% față cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a diminuării semnificative a încasărilor nete în luna martie (-82,5%). Deși baza macroeconomică relevantă - cifra de afaceri în comerț, servicii și industrie a înregistrat o dinamică de 12,2%, încasările nete au fost influențate de accelerarea rambursărilor de TVA care au atins un nivel record în luna martie (restituiri suplimentare de 3,2 miliarde lei comparativ cu primul trimestrul din 2019) 1 și de măsurile fiscale adoptate pe durata stării de urgență.

Veniturile din accize au însumat 7,42 miliarde lei în primele 3 luni ale anului 2020, și prezintă un avans de 8,67% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Veniturile din accize pentru produse energetice au accelerat în primul trimestru al anului cu 2,2% an/an, în condițiile în care nivelul accizei pentru carburanți a fost diminuat la începutul acestui an cu 13% la benzina fără plumb, respectiv 14,3% la motorină. Veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 15,3% (an/an), susținut de majorarea nivelului accizei la țigarete cu 4,2%.

În luna martie, se remarcă o scădere a încasărilor din accize la produse energetice (-10,9% an/an), de altfel așteptată în contextul instituirii stării de urgență. Totodată, încasările din accize la produsele din tutun au cunoscut un avans pozitiv semnificativ de 25,2% an/an.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor au înregistrat 1,68 miliarde lei, în creștere cu 28,18% comparativ cu primele 3 luni ale anului 2019, în principal ca urmare a încasărilor din taxele pentru prelungirea unor licențe a frecvențelor radio (HG nr. 226/2020).

Veniturile nefiscale au înregistrat 5,5 miliarde lei în primele 3 luni ale anului 2020, în creștere cu 12,86% față de încasările din aceeași perioadă a anului 2019. Dinamica pozitivă a veniturilor nefiscale a fost atenuată de scăderea încasărilor din luna martie.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 3,9 miliarde lei în primele trei luni ale anului 2020, în creștere cu 2,2% față de perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile bugetului general consolidat

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 90,3 miliarde lei (8,3% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 12,7% față de aceeași lună a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,8 puncte procentuale de la 7,6% din PIB 2019 la 8,3% din PIB în 2020.

EXCLUSIV DOCUMENT ANAF impune restricții la accesul în unitățile fiscale, din cauza coronavirusului. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT ANAF impune restricții la accesul în unitățile fiscale, din cauza coronavirusului. "E prima dată în istorie când ANAF nu te caută, nu te primește."

Cheltuielile de personal au însumat 26,22 miliarde lei, în creștere cu 9,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, îndemnizația de hrană,  atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 2,4% din PIB.

Cheltuielile cu bunuri și servicii  au fost 12,19 miliarde lei, în creștere cu 17,4% față de anul precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările față de medie se înregistrează la nivelul administrației locale și al instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii, majorări determinate în special de plăți suplimentare realizate pentru prevenirea și combaterea pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

De asemenea, o creștere se reflectă și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 14% față de aceeași perioadă a anului anterior determinată de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat și pentru decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 32,77 miliarde lei în creștere cu 17% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020. De asemenea, decontările indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale pe primul trimestrul al acestui an sunt de doua ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna martie decontându-se în valoare de 401,7 milioane lei.

Cheltuielile cu subvențiile  au fost de 2,62 miliarde lei, de peste 1,6 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creștere determinată, în principal, de subvențiile din sectorul agricol acordate în lunile anterioare, respectiv de acordarea în avans a ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic.

Alte cheltuieli reprezentând, în principal, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, precum și alte despăgubiri civile, acestea au însumat 1,34 miliarde lei.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 4,55 miliarde lei, cu 8,1% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 5,85 miliarde lei, cu 20,4% mai mult decât aceeași perioadă a anului precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările apar la bugetul de stat și la bugetele locale atât din fonduri naționale, cât și aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, în luna martie, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 154,7 milioane lei pentru achiziționarea de produse - stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executie bugetara
ministerul finantelor
buget