ULTIMA ORĂ Modificări luate în calcul pentru Codul Fiscal: reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuințe în funcție de valoare, nu de numărul de proprietăți, eliminarea treptată a facilităților fiscale, reevaluarea impozitelor și taxelor locale

ULTIMA ORĂ Modificări luate în calcul pentru Codul Fiscal: reevaluarea cotelor de TVA, impozit pe locuințe în funcție de valoare, nu de numărul de proprietăți, eliminarea treptată a facilităților fiscale, reevaluarea impozitelor și taxelor locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuință exclusiv în funcție de valoarea acesteia și nu de numărul de proprietăți, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, o cerință din PNRR care trebuie atinsă. Oficialii vor să elimine și evaziunea fiscală, prin digitalizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul își propune reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor din TVA. De asemenea, urmărește reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum și prin radarul mărfurilor și mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare și încasări, decalaj care acum ajunge de 13%, scrie News.ro.

CONFIRMARE FOTO Proprietarii grupului Bacolux deschid un hotel în Eforie Nord, investiție de peste 7 milioane de euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Proprietarii grupului Bacolux deschid un hotel în Eforie Nord, investiție de peste 7 milioane de euro

Executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum și eliminarea treptată a facilităților fiscale, aceasta fiind o cerință inclusă în PNRR. O altă propunetre se referă la reevaluarea impozitelor și taxelor locale.

De asemenea, impozitele pe locuințe vor ține cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va crește odată cu numărul de proprietăți, afirmă surse politice.

Există discuții la nivelul Executivului și cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condițiile în care PNL insistă pe menținerea cotei unice.

PSD a vorbit, prin vocea liderului PSD Marcel Ciolacu, despre nevoia unui impozit progresiv în România, cu mai multe compensări, pentru categoriile vulnerabile. PNL, în schimb, insistă pentru păstrarea cotei unice de impozitare.

Un lucru cert este că anul aceste nu vor fi introduse taxe și impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal este așteptată, ca proiect, la Ministerul Finanțelor, pentru a putea fi adoptată cu șase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, respectiv de la 1 ianuarie 2023. 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
cod fiscal
impozite