Un nou atac la Pilonul II de pensii. Ultimele victime: angajații din IT

Un nou atac la Pilonul II de pensii. Ultimele victime: angajații din IT
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2023

Pentru salariații din industria IT, eliminarea unor scutiri fiscale a venit la pachet cu exceptarea de la reținerea și virarea cotei de contribuții pentru Pilonul 2, pentru a masca o parte din impactul asupra salariului net a celorlalte măsuri fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Practic, Guvernul a venit cu aceeași soluție adoptată și în cazul salariaților din domeniile agriculturii, industriei alimentare și construcțiilor începând cu anul 2018, arată Project-e.

Calcule - Eliminarea facilităților fiscale din domeniul IT accelerează o criză deja resimțită pe piața muncii. Competiția între candidați va crește și mai mult CITEȘTE ȘI Calcule - Eliminarea facilităților fiscale din domeniul IT accelerează o criză deja resimțită pe piața muncii. Competiția între candidați va crește și mai mult

Astfel, numărul beneficiarilor de astfel de scutiri se va apropia de cifra de 900 mii de salariați. Numărul IT-iștilor care vor avea partea de aceste scutiri poate ajunge până la 147-180 mii. Nu la fel de mult ca cei din sectorul construcțiilor, dar cu salarii mult mai mari. Făcând o medie ponderată a datelor publicate de INS privind salariul brut la luna iulie 2023, rezultă un salariu mediu brut de 16.239 lei.

Impact financiar

Ținând cont de cota de contribuție la Pilon 2 de 4,75% (începând cu 2024) rezultă că vorbim despre sume de 113-142 milioane lei în fiecare lună. Iar, dacă vorbim despre cei 5 ani de aplicare a excepției, totalul poate ajunge la 6,8-8,5 miliarde de lei, doar din sectorul IT.

Bani care nu vor mai ajunge în fondurile de pensii private și implicit nici în pensia IT-iștilor.

Proiect PNL: Bonificații pentru plătitorii de impozit pe profit care îl achită la termen și nu au obligații fiscale restante CITEȘTE ȘI Proiect PNL: Bonificații pentru plătitorii de impozit pe profit care îl achită la termen și nu au obligații fiscale restante

Vor ajunge acești bani în salariul lor? Nu integral, pentru că aceștia sunt banii care rămân în salariu, înainte de reținerea CASS și de impozitare.

Impact în salariul angajatului

Prin neplata contribuției la Pilonul 2, salariatul va rămâne cu 771 lei/lună brut. După ce scădem 10% CASS și după care aplicăm încă 10% impozit, salariatul va rămâne cu 625 lei/lună. Asta înseamnă că în cei 5 ani vorbim de peste 46.282 lei, dar din care salariatul din IT rămâne cu 37.489 lei, după ce îi reține statul 8.794 lei.

Impact în pensia privată a angajatului (termen scurt)

Ce sume s-ar strânge dacă totuși acești bani ar fi virați în contul de pensii private? După efectuarea a 10.000 de simulări pentru fiecare fond de pensii private putem spune cu un nivel de încredere de 90% că valoarea contului participantului ar putea fi în medie 50.473 lei.

eJump Media atrage investiții de la VMS și ATM Ventures pentru 30% din capital. \ CITEȘTE ȘI eJump Media atrage investiții de la VMS și ATM Ventures pentru 30% din capital. "La un moment dat, după o ședință de lucru, un coleg din Autonom a spus că nu își mai dă seama că suntem companii diferite."

Mai mare decât cei 37.489  lei în cazul sumelor încasate în cei 5 ani din plusul de la salariu. Dar, pentru a fi o comparație corectă trebuie luate în considerare și taxele și impozitele aplicabile pensiilor private. În ceea ce privește pensia privată, nu se plătește CASS, iar începând cu 2024 cota de impozitare la pensiile private nu se mai aplică la toată suma, ci doar la profitul realizat. Și există și un plafon de aplicare a impozitului de 2.000 lei.  Și ajungem astfel la un impozit de…219 lei. O sumă de peste 40 ori mai mică decât în cazul taxelor și impozitului pe salariu. Și prin opțiunea de a primi plata eșalonat, acest impozit poate să fie chiar zero.

Impact în pensia privată a angajatului (termen mediu și lung)

După 10 ani, contul celui care a ales să nu vireze contribuția la Pilonul 2 ajunge la 50.449 lei. Asta pentru că în primii 5 ani nu a contribuit cu nimic. În același timp, în al doilea caz  contribuțiile virate în primii 5 ani continuă să genereze profit, iar cel care a optat pentru reținerea și virarea contribuției la Pilonul 2 are deja 118.827 lei în contul de pensii private. Asta pentru că cel care a ales să vireze contribuția la Pilonul 2 are 5 ani în plus de contribuții și rezultat investițional.

Și pe măsură ce timpul trece diferența crește

Peste 20 ani, salariatul care a ales ca în primii 5 ani să încaseze el contribuția la Pilonul 2 are în cont 212.692 lei. O sumă mult mai mică decât cei 341.645 lei pe care îi are participantul care a ales să vireze contribuția la Pilonul 2 și pe perioada scutirii.

Iar dacă ne uităm la conturi după 30 ani, vedem că în timp ce participantul care a preferat să încaseze cei 37 mii lei în salariu are în contul de pensii private 520.017 lei, în timp ce cel care a preferat să vireze contribuția la Pilonul 2 are 769.495 lei. O sumă cu aproape 250 mii lei mai mare și de peste 6 ori mai mare decât cea încasată din plusul la salariu în cei 5 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
pilonul 2
pensie