ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textul

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul este de acord cu majorarea salariului minim, dar, deocamdată, nu și în construcții, agricultură, alimentație, descoperind o problemă. Ministerele reanalizează textul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2023

Guvernul a intrat în ședință și a început discuția pentru majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 octombrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Pentru construcții, însă, creșterea pregătită, de la 4.000 de lei la 4.500 de lei, nu va fi deocamdată aprobată, ca și pentru alte domenii, guvernanții argumentând că aceasta este soluția pentru ca efectul anumitor facilități să nu fi pierdut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PROFIT NEWS TV organizează Maratonul Afacerilor Germane în România - DETALII AICI

UPDATE 13:45 Majorarea salariului minim brut pe economie a fost aprobată. Conform calculelor Guvernului, salariul net minim garantat în plată va ajunge la 2.079 lei, reprezentând o creștere netă de 181 lei.

Ministrul Finanțelor anunță prin Profit.ro când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an. Până atunci ia la Fondul de rezervă din sumele de 10% reținute de ordonatorii de credite CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor anunță prin Profit.ro când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an. Până atunci ia la Fondul de rezervă din sumele de 10% reținute de ordonatorii de credite

Guvernanții susțin că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea în final.

Astfel, Guvernul agreează majorarea salariului minim pe economie de la 3.000 lei la 3.330 lei, dar nu adoptă încă majorarea salariului minim din domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, argumentând că aceste categorii, până la intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament, beneficiază în continuare de scutire la plata contribuției de sănătate. 

”Calculele prezentate în această dimineață de Ministrul Finanțelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă, drept urmare am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii, iar ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafactate pentru că au încă scutirea la CASS”, a spus premierul Ciolacu.

Companiile din subordinea Guvernului au distribuit angajaților aproape 200 de milioane de lei din profiturile de anul trecut CITEȘTE ȘI Companiile din subordinea Guvernului au distribuit angajaților aproape 200 de milioane de lei din profiturile de anul trecut

Totodată, în vederea asigurării resurselor necesare bugetului general consolidat, va fi anulată suma de 200 lei neinclusă în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii, pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în baza contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu și care se încadrează în condițiile reglementate la instituirea facilităților fiscale.

Documentul poate fi văzut AICI și AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian câciu
salariu