„Vă rugăm să ne impozitați”: Scrisoarea trimisă de 250 de superbogați

„Vă rugăm să ne impozitați”: Scrisoarea trimisă de 250 de superbogați
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2024

Peste 250 de miliardari și milionari și-au reiterat apelul adresat reprezentanților aleși ai principalelor economii ale lumii să introducă taxe mai mari pentru cei mai bogați din societate, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor politici reuniți la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Elveția, bogații semnatari au spus că doresc să transmită un mesaj clar: ”Taxați bogăția noastră extremă”, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Samsung a lansat seria Galaxy S24. La ce preț vor fi vândute CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Samsung a lansat seria Galaxy S24. La ce preț vor fi vândute

”Suntem surprinși că nu ați reușit să răspundeți la o întrebare simplă pe care ne-am pus-o de trei ani: când veți impozita averea extremă? Solicitarea noastră este simplă: vă rugăm să ne impozitați pe noi, cei mai bogați din societate. Acest lucru nu va schimba în mod fundamental nivelul nostru de viață, nici nu ne va priva copiii și nici nu va afecta creșterea economică a națiunilor noastre. Dar va transforma bogăția privată extremă și neproductivă într-o investiție pentru viitorul nostru democratic comun” spune scrisoarea.

Semnatarii scrisorii, intitulată ”Mândri să plătim mai mult”, provin din 17 țări și îi includ pe moștenitoarea Disney, Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg și Valerie Rockefeller, o moștenitoare a faimoasei familii din SUA.

Scrisoarea vine la scurt timp după ce Oxfam a declarat că cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averea vastă din 2020 și a avertizat că lumea ar putea avea primul său trilionar într-un deceniu.

În același timp, organizația de caritate a declarat luni că, dacă tendințele actuale persistă, sărăcia nu va fi eradicată încă 229 de ani.

”Miliardarii își folosesc bogăția extremă pentru a acumula putere și influență politică, subminând simultan democrația și economia globală”, a declarat Brian Cox, semnatar al scrisorii Proud to Pay More și actor care l-a interpretat pe miliardarul fictiv Logan Roy în filmul HBO ”Succession”.

”E timpul să acționăm. Dacă aleșii noștri refuză să abordeze această concentrare de bani și putere, consecințele vor fi grave”, a adăugat Cox.

Un nou sondaj realizat de Survation în numele ”Patriotic Millonaires”, care a fost publicat alături de scrisoarea deschisă, a constatat că unii dintre cei mai bogați oameni din lume susțin impozitele mai mari pe venitul lor.

ANALIZĂ - RCS&RDS rămâne lider incontestabil la atragerea de clienți din alte rețele prin mutarea numerelor. Nou record la portabilitate CITEȘTE ȘI ANALIZĂ - RCS&RDS rămâne lider incontestabil la atragerea de clienți din alte rețele prin mutarea numerelor. Nou record la portabilitate

Sondajul a chestionat peste 2.300 de respondenți din țările bogate din G20, care dețin fiecare mai mult de 1 milion de dolari în active investibile, excluzând casele lor.

Aceste active îi plasează printre cei mai bogați 5%.

Sondajul a constatat că 74% dintre respondenți susțin impozite mai mari pe avere pentru a aborda criza costului vieții și pentru a îmbunătăți serviciile publice, în timp ce trei sferturi dintre respondenți susțin un impozit pe avere de 2% pentru miliardari și mai mult de jumătate (54%) cred că concentrarea extremă a bogăției este o amenințare la adresa democrației.

”De-a lungul istoriei, furcile au fost consecința inevitabilă a nemulțumirii extreme, dar astăzi, masele se îndreaptă către populism, care este în creștere în întreaga lume. Se întâmplă aici”, a spus Abigail Disney într-un comunicat.

”Cunoaștem deja soluția pentru a ne proteja instituțiile și a ne stabiliza țara: impozitați bogăția extremă. Ceea ce ne lipsește este forța politică de a face asta. Chiar și milionarii și miliardarii ca mine spun că este timpul. Elitele care se adună la Davos trebuie să ia această criză în serios”, a adăugat ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
davos
bani