Vama despre venituri la buget - La un minus de 1,2 miliarde lei venituri în primul trimestru, avem și TVA amânată în Vamă de 3,3 miliarde lei. Situația, complicată și de netaxarea produselor ucrainene, se reglează în cursul anului

Vama despre venituri la buget - La un minus de 1,2 miliarde lei venituri în primul trimestru, avem și TVA amânată în Vamă de 3,3 miliarde lei. Situația, complicată și de netaxarea produselor ucrainene, se reglează în cursul anului
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 6 apr 2023

Datele publicate recent de către autorități și care arată la Autoritatea Vamală Română (AVR) un deficit de încasare de 1,17 miliarde de lei în primul trimestru nu reflectă situația completă, în contextul în care în vamă s-a încasat TVA de 3,2 miliarde de lei, dar s-a și amânat la plată TVA de 3,3 miliarde de lei, a transmis Vama. Dacă se ia în calcul și TVA amânată, operațiune pe care o pot face doar firmele stabilite a fi plătitori de încredere în relația cu statul, veniturile la nivelul AVR ar fi de 7,43 miliarde de lei, față de programul de 5,3 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor. Datele referitoare la veniturile sub program ale Vămii au fost publicate recent de către ANAF într-o raportare proprie transmisă presei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această situație ar urma să se regleaze, însă, în cursul anului.

Amânarea TVA în vamă este o facilitate de care beneficiază operatorii economici autorizați, o categorie de companii care prezintă grad ridicat de încredere, dar și companiile mari și cu istoric bun de plată care obțin certificate de amânare de la plată în Vamă a TVA. Facilitatea este considerată una utilă, întrucât încurajează firmele să facă în România operațiuni vamale pe care pot alege să le facă în alte state UE.

"În primul trimestru al anului 2023, Autoritatea Vamală Română a înregistrat venituri încasate și în curs de încasare în suma de 7,427 miliarde lei (TVA amânat inclus)  reprezentând 140,36% din programul strabilit. Valoarea sumelor efectiv încasate la data de 31 martie 2023 este de 4,118 miliarde lei ceea ce reprezintă 77,83 % din programul trimestrial de încasări", potrivit clarificărilor transmise de către AVR.

CONFIRMARE DECIZIE Restricții la eșalonări, mai ales la cea simplificată, de unde sunt excluse restanțele din stopaj la sursă. Crește dobânda CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DECIZIE Restricții la eșalonări, mai ales la cea simplificată, de unde sunt excluse restanțele din stopaj la sursă. Crește dobânda

Motivele - netaxarea mărfurilor din Ucraina, interdicții la produse petroliere ruse și importuri mai mici de materiale de construcții

  • Fluctuația primului trimestru rezultă din amânări de plată la TVA în contextul evenimentelor de la granița României și a blocării principalelor rute de export – import cu marfă din Ucraina care este netaxabilă.
  • În materie de TVA, activitatea de încasare în vamă a fost influențată de facilitățile prevăzute de Codul fiscal în ceea ce privește amânarea de la plată. Astfel, încasarea sumelor evidențiate în declarațiile vamale reprezentând TVA amânat la plată, conform prevederilor legale în materie, este reflectată efectiv în activitatea de colectare a autorității fiscale.
  • În materie de accize, încasarea efectivă a accizelor datorate în cadrul operațiunilor vamale s-a reflectat pozitiv în activitatea de colectare a autorității fiscale, întrucât Autoritatea Vamală Română are o contribuție semnificativă prin activitățile specifice de asigurare a supravegherii fiscale a producției, depozitării, circulației, importului și utilizării produselor accizabile.
  • Tot în acest context, un impact semnificativ asupra colectării taxelor din operațiuni vamale l-a avut intrarea în vigoare a interdicțiilor impuse la nivel unional asupra produselor petroliere de origine rusă.
  • De asemenea, reducerea importurilor de materiale de construcții ca rezultat al restrângerii pieții în domeniul construcțiilor, a avut ca efect scăderea sumelor datorate în cadrul operațiunilor vamale.
EXCLUSIV Încep tăierile: Vor fi înghețate din nou angajările la stat, cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încep tăierile: Vor fi înghețate din nou angajările la stat, cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern

AVR notează că este responsabilă, în primul rând, de supravegherea comerțului internațional al Uniunii, dar că a intensificat eforturile pe linia colectării taxelor, atât din operațiuni vamale, cât și din alte categorii de operațiuni cu produse accizabile, care se reflectă în încasările autorităților fiscale.

De asemenea, potrivit AVR, în urma măsurilor de combatere a traficului ilicit de țigri și tutun, piața neagră a scăzut puternic în ultimii ani, situându-se la 8,1 pp în ianuarie 2023.

"Pentru a crește încasările la bugetul statului, Autoritatea Vamală Română a întreprins o serie de măsuri organizatorice privind fluxurile de marfă pentru a putea stabiliza situația creată. În concluzie, măsurile propuse de conducerea Autorității Vamale Române vor avea un impact pozitiv asupra economiei și randamentul încasărilor previzionate la semestrul I vor devansa dezechilibrul bugetar existând premisa ca până la data de 30 iunie 2023 să echilibrăm programul bugetar cu veniturile încasate", arată AVR.

Situație venituri/încasări

 

 

TOTAL TRIMESTRU I mil. lei

DREPTURI VAMALE

TAXA VAMALĂ

TVA

ACCIZE

ALTE VENITURI

TOTAL

TVA

AMÂNAT

TOTAL +

TVA AMÎNAT

PROGRAM MF

611.10

4,066.10

612.10

2.50

5,291.80

0

5,291.80

ÎNCASĂRI REALIZATE

417.59

3,216.48

480.44

3.87

4,118.38

3,308.96

7,427.34

REALIZAT (% )

68.33

79.10

78.49

154.80

77.83

 

140.36

Sursă date: Autoritatea Vamală Română

viewscnt
Afla mai multe despre
avr
buget
venituri buget
tva
incasari buget