VIDEO Guvernul introduce o formulă de sprijin pentru IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de războiul din Ucraina. "Nu putem merge la infinit cu salariul minim. Să-i aducem acasă pe românii din străinătate."

VIDEO Guvernul introduce o formulă de sprijin pentru IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de războiul din Ucraina. "Nu putem merge la infinit cu salariul minim. Să-i aducem acasă pe românii din străinătate."
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2022

Guvernul va introduce din luna iunie o formulă de sprijin pentru IMM-urile care se confruntă în această perioadă cu dificultăți, din cauza efectelor generate de contextul regional, 300 milioane lei urmând să fie direcționate către aceste firme, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Compensarea unei părți la prețul carburantului pentru distribuitori și transportatori, precum și măsurile de susținere a sectorului agricol și industriei alimentare sunt de asemenea destinate susținerii economiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Conflictul militar dintre Federația Rusă și Ucraina a generat efecte directe asupra activității unora dintre angajatorii din România, având în vedere contractele comerciale încheiate de aceștia cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, prin întreruperea fluxului de materii prime (import-export) și al tranzitului pe toate căile de transport (pentru/dinspre Federația Rusă, Ucraina, Belarus), cât și efecte indirecte, prin perturbări pe lanțul de aprovizionare, de distribuție a materiilor prime, materialelor etc. sau de vânzare.

Guvernul va aproba și un ajutor de stat pentru stimularea investițiilor de peste 1 milion de euro cu impact major în economie. Recent, Ministerul Finanțelor a avansat noi reguli și plafoane pentru ajutoarele de stat rezervate investițiilor cu impact major în economie.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„Ne pregătim să introducem, de la 1 iunie, formula de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional.

În următoarea perioadă vom aproba în Guvern un ajutor de stat pentru stimularea investițiilor de peste 1 milion de euro cu impact major în economie. Practic este o schemă care continuă. Ea a fost reactivată și în felul acesta vom putea ca prin investițiile pe care le faceți dumneavoastră și ceilalți care au disponibilitatea și văd oportunitate în economia românească, să putem să stimulăm și să ne asigurăm că aceste investiții vin și asigură locuri de muncă, asigură dezvoltarea sănătoasă și așteptată atât de mult de către fiecare dintre români. Pentru această schemă am asigurat 200 milioane euro.

Este practic un mecanism care răspunde așteptărilor mediului economic, cu beneficii semnificative pentru industria prelucrătoare, industria construcțiilor, informații și comunicații, sănătate, HoReCa și asistență socială”, a afirmat premierul, la Forumul privind investițiile, organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

El a precizat că pe agenda Guvernului se află și o serie de măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă. „Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim. E o măsură pe care am asumat-o la nivelul coaliției, cât și prin măsurile pe care noi le luăm în Guvern”, a mai spus prim-ministrul, care a adăugat că un obiectiv este și motivarea românilor care lucrează în străinătate să se întoarcă în țară.

„Crearea de noi locuri de muncă reprezintă un element central al agendei Guvernului, temă despre care am discutat în toate consultările noastre, și avem nevoie ca salariații români să depășească acel prag deja foarte obișnuit de salariu minim. Nu putem să mergem la infinit cu salariul minim. E o măsură pe care am asumat-o la nivelul coaliției, cât și prin măsurile pe care noi le luăm în Guvern. Avem ca obiectiv să determinăm românii care lucrează în alte țări să fie atrași de mediul economic din România și să se întoarcă acasă, ca să își ducă o viață normală alături de familii. În acest sens locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, cu obiectivul de a micșora cât mai mult posibil și, de ce nu, de a ajunge la același nivel de salarizare precum țările din vest”, a spus șeful Guvernului.

Anterior, Guvernul a aprobat acordarea unei indemnizații din partea statului de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut în Legea bugetului, angajaților care au contractele individuale de muncă suspendate temporar din inițiativa angajatorilor, ca urmare a conflictului din Ucraina. Ar beneficia de această prevedere și angajații companiilor care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele ANAF, deci firme asupra cărora au fost aplicate sancțiuni.

Domeniile în care este așteptat cel mai puternic impact din cauza războiului sunt industria metalurgică, industria auto și industria mobilei.

Autoritățile iau în calcul un număr de până la 30.000 de persoane afectate, după cum a relatat anterior Profit.ro.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Luând în considerare contextul actual, datele Guvernului relevă că unele din cele mai afectate industrii din România sunt: industria metalurgică, industria auto, industria mobilei etc., industrii care impactează la rândul lor lanțurile valorice pe orizontală și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori. În aceste industrii este un număr mare de angajați pentru care există riscul pierderii locului de muncă (în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent, iar în industria mobilei a fost semnalat un posibil risc pentru 1.000 de persoane), însă acestora li se adaugă lanțurile valorice pe orizontală, clienți/furnizori.

Ca urmare a acestei situații, activitatea angajatorilor din România este afectată total sau parțial, motiv pentru care aceștia sunt nevoiți să suspende contractele individuale de muncă ale angajaților, fapt ce determină necesitatea acordării unor măsuri pentru consolidarea pieței muncii, concomitent cu prevenirea creșterii ratei șomajului la nivel național, precum și asigurarea unei surse de venit salariaților, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de actualul context creat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizatie
sanctiuni
razboi
angajati
anaf
guvern
ministerul muncii