“Încearcă să bați un record mondial!” O soluție pe care cărțile de marketing o recomandă ca fiind mai eficientă și mai spectaculoasă decât metodele clasice de promovare, în anumite tipuri de campanii de conștientizare, de brand awareness sau de implicare a angajaților. Companii din toată lumea, inclusiv din România, o folosesc cu ajutorul Guiness World Records, instituție care are un departament special dedicat recordurilor pentru afaceri și branduri, cu consultanți și portofoliu amplu de studii de caz din care se poate inspira orice firmă ce dorește să încerce ceva similar.
Începerea unei relații cu o bancă, prin deschiderea primului cont, nu se poate realiza în prezent în România decât făcând cel puțin un drum la o agenție, cu actul de identitate, pentru semnarea primului contract. După acest demers, ce implică obligatoriu “hârtie” și prezență fizică la ghișeu, băncile își “digitalizează” într-o măsură mai mica sau mai mare, prin platformele de internet banking, interacțiunea cu clienții deja existenți, câteva acordându-le apoi acestora exclusive online și credite de consum.
Cel mai important produs, pregătit de peste un an de BCR pentru a schimba radical actuala platformă de internet banking, va fi lansat oficial pe 25 octombrie. Interfața “George” a devenit mai întâi disponibilă în varianta de mobil pentru toți clienții BCR care descarcă aplicația George Go, nu doar pentru grupul restrâns pe care banca a realizat testarea variantei beta, iar apoi și în variant desktop. O schimbare nemediatizată de BCR care, până la definitivarea tuturor funcționalităților platformei și lansarea oficială, limitează comunicarea legată de George la o campanile de teasing în social media.
Clienți ING Bank au constatat că din conturi le lipsesc de două ori mai mulți bani decât au cheltuit în realitate în weekend folosind cardurile emise de bancă. Toate operațiunile realizate în această perioadă au fost procesate de două ori, o problemă despre care banca spune că este “generală”, că lucrează cu prioritate pentru rezolvarea ei, dar pentru care nu poate da un răspuns clar clienților care întreabă când își vor vedea banii înapoi în cont.
Viitorul director executiv al CEC Bank va fi Bogdan Neacșu, actualul vicepreședinte pe risc al Patria Bank, sau Laurențiu Mitrache, care a condus până în 2016 Leumi Bank. Potrivit surselor Profit.ro, cei doi sunt “finaliști” în selecția pentru ocuparea postului de director executiv-CEO al băncii deținute integral de stat, post vacantat după ce Ministerul Finanțelor, acționarul majoritar al băncii, a aprobat despărțirea funcțiilor de conducere executivă și administrativă, cumulate până acum de Radu Grațian Ghețea.