Acțiunile americane scad, pe cale să încheie cea mai slabă săptămână de la finele anului 2020

Acțiunile americane scad, pe cale să încheie cea mai slabă săptămână de la finele anului 2020

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 iun 2022

Acțiunile americane se depreciază în debutul tranzacțiilor vineri și sunt pe cale să încheie săptămâna cu pierderi semnificative, după vânzările agresive precipitate de înăsprirea politicilor monetare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Piețele de capital încheie o săptămână zguduită de creșteri ale ratelor dobânzilor anunțate de Fed și alte mari bănci centrale, inclusiv o majorare surprinzătoare decisă de Banca Elveției, pe fondul inflației ridicate.

Banca centrală americană a majorat dobânda de referință cu 0,75 puncte procentuale, cea mai amplă creștere de după 1994, în contextul în care încearcă să țină în frâu inflația galopantă, aflată la maximele ultimilor 40 de ani.

Tranzacție gigant în discuție: BNP Paribas - interesat să cumpere ABN Amro Bank CITEȘTE ȘI Tranzacție gigant în discuție: BNP Paribas - interesat să cumpere ABN Amro Bank

Efectele deciziei s-au propagat și în piețele emergente. După cum a relatat Profit.ro, dobânzile plătite de România la datoria suverană au urcat la un nou maxim de la criza financiară, depășind 9%.

Creșterile ratelor dobânzilor au dus la scăderea lichidităților, provocând pierderi pentru o serie de active. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a reiterat, vineri, că banca centrală este "extrem de concentrată" pe revenirea inflației aproape de ținta de 2%, precizând că o nouă majorare, de 0,75 sau 0,50 puncte procentuale, este probabilă la ședința din iulie, potrivit Bloomberg și MarketWatch.

În pofida faptului că acțiunile globale se confruntă cu una dintre cele mai slabe săptămâni de la turbulențele induse de pandemie în 2020, unii investitori nu sunt siguri că prețurile activelor reflectă pe deplin ciclul de înăsprire monetară.

"Ezităm să spunem că acțiunile au atins pragul de jos până când nu vom vedea impactul înăspririi cantitative, deoarece este un curent de adâncime, care poate trage în jos prețul acțiunilor. Există o incertitudine masivă în acest moment cu privire la înăsprirea cantitativă, iar investitorii ar trebui să se pregătească pentru o volatilitate suplimentară”, a comentat Richard Saperstein, director de investiții la Treasury Partners.

Indicele S&P 500 se deprecia cu 0,56% în jurul orei 17:40 astăzi (ora României), Dow Jones consemna un declin de 0,71%, în timp ce Nasdaq Composite avansa cu 0,20%.

La nivelul săptămânii, S&P 500 și Nasdaq sunt pe cale să înregistreze un recul de peste 6% fiecare, iar Dow Jones o scădere de circa 5,4%.

S&P 500 a intrat în piața bear la începutul săptămânii, cu un declin de peste 20% raportat la cel mai recent vârf. Indicele bursier a pierdut peste 2 trilioane de dolari din capitalizare în ultimele 5 ședințe.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa wall street
actiuni americane
fed
majorare dobanda