Apple a redus puternic numărul de achiziții, deși stă pe un munte de cash

Apple a redus puternic numărul de achiziții, deși stă pe un munte de cash
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 aug 2022
Apple, care obișnuia să cumpere o companie la fiecare trei sau patru săptămâni, și-a încetinit drastic numărul de achiziții în ultimii doi ani, semn că gigantul tehnologic a devenit mai pretențios în contextul unei economii șubrede și al unei supravegheri guveramentale sporite.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Compania a cheltuit doar 33 de milioane de dolari pe achiziții, în ultimul său an fiscal, și 169 de milioane de dolari în primele nouă luni ale anului în curs, potrivit documentelor consultate de Bloomberg. Suma este în scădere de la 1,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2020.
 
Apple a redus puternic numărul de achiziții, deși stă pe un munte de cash

Apple este renumită pentru evitarea achizițiilor majore specifice altor companii din Silicon Valley. Dar, istoric, obișnuiește să cumpere startup-uri promițătoare, dintre care unele au stat la baza unor funcționalități importante precum Siri și Face ID. Chiar în luna februarie a anului trecut, directorul general Tim Cook a menționat că Apple a achiziționat 100 de companii în ultimii șase ani - adică mai mult de una pe lună, în medie.

Acest flux de tranzacții a încetinit brusc. Apple a făcut doar două achiziții cunoscute în 2022: startup-urile britanice Credit Kudos și AI Music. Prima dintre aceste două companii a dezvoltat o tehnologie pentru calcularea scorurilor de credit, care va sprijini probabil eforturile Apple de a-și construi propria infrastructură pentru produse financiare.
Cea de-a doua companie folosește inteligența artificială pentru a genera muzică personalizată.
 
Singura achiziție cunoscută a Apple în 2021 a fost cumpărarea Primephonic, un serviciu de streaming de muzică clasică.
 
EfdeN VATRA a câștigat locul I la categoria Comfort a competiției Solar Decathlon Europa 2021, cu sprijinul tradițional al Alukönigstahl CITEȘTE ȘI EfdeN VATRA a câștigat locul I la categoria Comfort a competiției Solar Decathlon Europa 2021, cu sprijinul tradițional al Alukönigstahl

Între timp, Microsoft a agreat să cumpere Activision Blizzard în ianuarie pentru aproximativ 69 de miliarde de dolari. Google cumpără Mandiant pentru 5,4 miliarde de dolari. Iar Amazon. a stabilit săptămâna trecută să achiziționeze IRobot, producătorul aspiratorului Roomba, pentru 1,65 miliarde de dolari.

Apple are o mulțime de bani de cheltuit dacă vrea să se alăture altor giganți. A încheiat ultimul trimestru cu 179 de miliarde de dolari în numerar și titluri tranzacționabile și ar putea acționa rapid dacă decide să facă o tranzacție. Deocamdată, însă, compania a ales să direcționeze banii către răscumpărări de acțiuni și dividende.

În timpul ultimelor conferințe pentru prezentarea rezultatelor Apple, CEO-ul Tim Cook a fost întrebat despre cheltuielile cu achiziții. 
 
Acesta a afirmat că gigantul urmărește apariția unor oprtunități, dar nu va face o achiziție doar pentru a mări veniturile. Mai exact, Apple vrea talente sau tehnologii care să îi sprijine strategia.
 
În aprilie, Cook a afirmat că nu ar exclude o tranzacție mai mare dacă ar identifica o țintă potrivită.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
cash
numerar