Banca Centrală a Ungariei a majorat peste așteptări dobânda, din cauza inflației persistente

Banca Centrală a Ungariei a majorat peste așteptări dobânda, din cauza inflației persistente
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2022

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marți rata dobânzii, pentru a opta lună consecutiv, după ce inflația nu a încetinit în linie cu estimările NBH, transmit Reuters și Bloomberg,

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata dobânzii a fost majorată de la 2,4% la 2,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani și peste estimările analiștilor, scrie Agerpres.

Turcia intenționează să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Turcia intenționează să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari

De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a ridicat plafonul pentru coridorul ratelor de dobândă de la 4,4% la 4,9%.

NBH este prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus.

În decembrie, rata anuală a inflației în Ungaria s-a situat la 7,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, chiar dacă NBH estima o încetinire.

Inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani.

Analiștii se așteaptă ca avansul economiei ungare să încetinească anul acesta la 4,8% de la un nivel de peste 6% așteptat pentru 2021, în timp ce rata anuală a inflației pe parcursul anului ar urma să crească la 5,5% de la 5,1%, cel mai ridicat nivel din 2012.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a ungariei