BCE va majora mai mult dobânzile în contextul riscului recesiunii

BCE va majora mai mult dobânzile în contextul riscului recesiunii
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2022

Banca Centrală Europeană va acționa cu mai multă fermitate decât se estima anterior pentru a ține sub control inflația record, chiar dacă zona euro cade pradă recesiunii, conform unui sondaj realizat în rândul economiștilor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până în martie 2023, dobânda la depozite a BCE ar urma să ajungă la 2,5%, mult peste nivelul de 1,5% previzionat într-un sondaj anterior. Această creștere include o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază la reuniunea din 27 octombrie și încă 50 puncte de bază în decembrie, scrie Agerpres.

Ineos Automotive începe producția modelului Grenadier, inspirat din celebrul Land Rover Defender CITEȘTE ȘI Ineos Automotive începe producția modelului Grenadier, inspirat din celebrul Land Rover Defender

Mai mult de două treimi din respondenți consideră că oficialii sunt în urmă cu acțiunile pentru stoparea creșterii prețurilor. Rata anuală a inflației în zona euro a atins un nou maxim istoric în septembrie - 10% - cu mult peste ținta BCE, de 2%.

Sondajul sugerează că o recesiune în zona euro nu va duce la o stopare a majorării dobânzilor, deși ritmul începe să-l copieze pe cel al Rezervei Federale a SUA (Fed), chiar dacă BCE a început cu patru luni mai târziu majorarea costului creditului.

Dar rezultatele subliniază îngrijorările că în cele din urmă BCE ar putea depăși limita, ceea ce ar forța instituția să facă un pas înapoi: un analist susține că dobânzile ar putea fi chiar reduse din iulie, deși estimările mediane indică o primă reducere a dobânzii în 2024.

"Din cauza perspectivei recesiunii, a recentelor turbulențe de pe piețele financiare din Marea Britanie și a sporirii riscurilor financiare, Banca Centrală Europeană va trebui să pășească atent. Va trebui să găsească un echilibru între determinarea oarbă în lupta contra inflației și o pivotare prematură", a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING.

Stabilirea dozei ideale a înăspririi politicii monetare va fi riscantă. Deși trebuie ținută sub control creșterea prețurilor, majorarea dobânzilor începe să afecteze gospodăriile și companiile, care deja se confruntă în iarnă cu creșterea costurilor cu energia și chiar potențiale perturbări în aprovizionare.

La granița zonei euro, războiul Rusiei în Ucraina, responsabil pentru incertitudinile ridicate, s-ar putea transforma într-un conflict nuclear.

"Inflația va rămâne inconfortabil de ridicată în următoarele luni, înainte de a scădea semnificativ spre finalul anului viitor. În acest context, BCE probabil va înăspri prea mult politica monetară", avertizează Nerijus Maciulis, economist la Swedbank. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda