Bursa pierde jumătate de procent, trasă în jos de acțiunile Romgaz, BRD și Nuclearelectrica

Bursa pierde jumătate de procent, trasă în jos de acțiunile Romgaz, BRD și Nuclearelectrica

Sursa foto: Dmytro Zaharchuk | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 oct 2022

Deși pe cea mai mare parte a orarului de tranzacționare bursa a fost „pe verde”, către finalul sesiunii câteva acțiuni au determinat trecerea indicelui BET în teritoriu negativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Încă de la deschiderea sesiunii asiatice, tendința a fost de apreciere pentru indicii internaționali și chiar dacă au fost câteva pusee de vânzare, piața a ricoșat rapid. Indicele DAX40 din Germania a testat pragul psihologic de 13.000 de puncte, iar indicele Dow Jones Average Industrial de la New York a atins valori peste nivelul de 31.500 de puncte.

Bursa de Valori București nu a avut puterea de a se conecta acestui raliu, în condițiile unei susțineri slabe la cumpărare. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,22 milioane lei (3,71 milioane euro), în nota lichidității slabe a perioadei. Rezultatul a fost o ședință mixtă, cu închideri divergente la nivelul principalilor indici și a celor mai tranzacționate acțiuni.

Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp CITEȘTE ȘI Surpriză: Valoarea Hidroelectrica, revizuită în scădere pentru prima dată după mult timp

Cele mai mari transferuri ale zilei, de 2,81 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au suferit un recul de 3,39%, până la prețul de 38,50 lei/acțiune. La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a subperformat pieței, cu un declin de 1,36%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat agresiv, cu 3,05%, până la prețul de 39,80 lei/acțiune, pe transferuri de 1,84 milioane lei. Operatorul centralei nuclear-electrice de la Cernavodă a anunțat desemnarea în calitate de market-maker pentru acțiunile sale a BRK Financial Group.

În aceeași notă negativă, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au scăzut cu 2,29%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au pierdut 0,44%, până la prețul de 1,8000 lei/acțiune, ambele depășind cu puțin reperul unor schimburi de 2 milioane de lei. Emitentul a notificat piața că săptămâna trecută a achiziționat de la BVB un număr de 1,94 milioane acțiuni proprii pentru care a plătiti suma de 3,52 milioane lei în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Millenium Insurance Broker, cu grupul Autonom acționar principal, vine la bursă până la finele anului. 20% din acțiunile brokerului vor fi listate

Acțiunile cu închidere „roșie” au avut puterea de a trage în jos piața în ansamblul ei: -0,40% pentru indicele compozit BET-XT  și -0,44% pentru pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 10.827,85 de puncte este pe o reacție descedentă după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde jumătate de procent, trasă în jos de acțiunile Romgaz, BRD și Nuclearelectrica

Pe o tendință de apreciere s-a aflat indicele financiar BET-FI care a câștigat 0,51%, până la nivelul de 47.913,13 puncte, titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 1,16%, până la prețul de 17,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,16 milioane lei, dar și alte 2 simboluri care au trecut de reperul unor tranzacții de 1 milion de lei: +0,11%, până la prețul de 8,85 lei/acțiune, pentru titlurile Purcari Wineries (WINE), și +0,70%, până la prețul de 0,4330 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica