Belgia își reduce participația la BNP Paribas, cel mai mare creditor din zona euro. Acțiunile scad

Belgia își reduce participația la BNP Paribas, cel mai mare creditor din zona euro. Acțiunile scad
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 mar 2023

Acțiunile BNP Paribas au scăzut puternic în tranzacțiile de miercuri, pe fondul informațiilor potrivit cărora Belgia se pregătește să își reducă cu o treime participația la cea mai mare bancă din zona euro, la un preț cu discount.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Agenția belgiană pentru administrarea participațiilor statului (SFPI), principalul acționar al BNP Paribas, a anunțat că va ceda un pachet de aproximativ 2,7% din acțiunile băncii franceze, urmând să își reducă deținerea la 5,1%.

Acțiunile vor fi oferite, probabil, la un preț de 64,96 euro/unitate, potrivit mesajelor transmise investitorilor de către bookrunners și văzute de Reuters, ceea ce implică un discount de 1,8% față de prețul de 66,15 euro consemnat la închiderea tranzacțiilor marți.

BCR: Populația cere iar depozite în valuta și banca le reintroduce după o lungă pauză. Firmele se uită la creditarea în euro, preocupate de diferențialul de dobândă CITEȘTE ȘI BCR: Populația cere iar depozite în valuta și banca le reintroduce după o lungă pauză. Firmele se uită la creditarea în euro, preocupate de diferențialul de dobândă

Valoarea tranzacției este estimată la aproximativ 2,2 miliarde de euro (2,3 miliarde dolari), scrie Bloomberg.

În jurul prânzului miercuri, acțiunile BNP Paribas se depreciau cu 3,2%, până la 64,02 euro/unitate.

Belgia a intrat în acționariatul băncii franceze în 2008, în urma salvării grupului Fortis, la acel moment cel mai mare grup de servicii financiare din țară. Belgia a cumpărat Fortis pentru 9,4 miliarde de euro și a vândut ulterior o participație de 75% către BNP Paribas, în schimbul unui pachet de 7,8% din acțiunile băncii.

Fortis a intrat în dificultate după ce a plătit 24 de miliarde de euro pentru achiziția operațiunilor olandeze ale ABN AMRO, chiar înainte de criza creditelor și de criza financiară mondială.

Jeff Bezos a primit Legiunea de Onoare a Franței CITEȘTE ȘI Jeff Bezos a primit Legiunea de Onoare a Franței

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză și a doua cea mai mare din Europa, după grupul bancar britanic HSBC, este prezentă pe piața românească din 2007, prin divizia care asigură activitățile de Corporate & Institutional Banking, BNP Paribas Paris SA, Sucursala București.

Începând cu 1 martie 2018, Cetelem IFN a devenit BNP Paribas Personal Finance Paris Sucursala București, ca urmare a fuziunii dintre Cetelem IFN și banca mamă franceză BNP Paribas Personal Finance. După finalizarea procesului de fuziune, activitatea comercială din România a continuat sub brandul Cetelem.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnp paribas
belgia actionar bnp paribas
vanzare actiuni bnp paribas