Acțiunile BNP Paribas au scăzut puternic în tranzacțiile de miercuri, pe fondul informațiilor potrivit cărora Belgia se pregătește să își reducă cu o treime participația la cea mai mare bancă din zona euro, la un preț cu discount.
Agenția belgiană pentru administrarea participațiilor statului (SFPI), principalul acționar al BNP Paribas, a anunțat că va ceda un pachet de aproximativ 2,7% din acțiunile băncii franceze, urmând să își reducă deținerea la 5,1%.
Acțiunile vor fi oferite, probabil, la un preț de 64,96 euro/unitate, potrivit mesajelor transmise investitorilor de către bookrunners și văzute de Reuters, ceea ce implică un discount de 1,8% față de prețul de 66,15 euro consemnat la închiderea tranzacțiilor marți.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Valoarea tranzacției este estimată la aproximativ 2,2 miliarde de euro (2,3 miliarde dolari), scrie Bloomberg.
În jurul prânzului miercuri, acțiunile BNP Paribas se depreciau cu 3,2%, până la 64,02 euro/unitate.
Belgia a intrat în acționariatul băncii franceze în 2008, în urma salvării grupului Fortis, la acel moment cel mai mare grup de servicii financiare din țară. Belgia a cumpărat Fortis pentru 9,4 miliarde de euro și a vândut ulterior o participație de 75% către BNP Paribas, în schimbul unui pachet de 7,8% din acțiunile băncii.
Fortis a intrat în dificultate după ce a plătit 24 de miliarde de euro pentru achiziția operațiunilor olandeze ale ABN AMRO, chiar înainte de criza creditelor și de criza financiară mondială.
CITEȘTE ȘI Jeff Bezos a primit Legiunea de Onoare a FranțeiBNP Paribas, cea mai mare bancă franceză și a doua cea mai mare din Europa, după grupul bancar britanic HSBC, este prezentă pe piața românească din 2007, prin divizia care asigură activitățile de Corporate & Institutional Banking, BNP Paribas Paris SA, Sucursala București.
Începând cu 1 martie 2018, Cetelem IFN a devenit BNP Paribas Personal Finance Paris Sucursala București, ca urmare a fuziunii dintre Cetelem IFN și banca mamă franceză BNP Paribas Personal Finance. După finalizarea procesului de fuziune, activitatea comercială din România a continuat sub brandul Cetelem.