Bursa de la Londra suspendă de la tranzacționare GDR-urile companiilor rusești, ținta unor vânzări agresive

Bursa de la Londra suspendă de la tranzacționare GDR-urile companiilor rusești, ținta unor vânzări agresive

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 mar 2022

Operatorul bursei de la Londra a suspendat tranzacționarea certificatelor de depozit pentru companiile rusești, ținta unor vânzări agresive de la invazia Rusiei în Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Decizia a fost luată “ca urmare a sancțiunilor recente în legătură cu evenimentele din Ucraina, având în vedere condițiile de pe piață și pentru a menține ordinea pe piețe”, a transmis London Stock Exhange.

Printre companiile rusești listate secundar la Londra se numără Gazprom, Lukoil, Rosneft și Sberbank.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Valoarea certificatelor de depozit (GDR) ale companiilor rusești listate în Marea Britanie s-a evaporat pe măsură ce sancțiunile occidentale au intrat în vigoare.

Indicele Dow Jones Russia GDR, care urmărește companiile rusești tranzacționate la bursa din Londra, s-a prăbușit cu 98% în două săptămâni. Declinul “a șters” 572 miliarde de dolari din valoarea de piață la nivelul a doar 23 de acțiuni, printre care Gazprom, Sberbank și Rosneft, potrivit Bloomberg.

Vânzările agresive pe titlurile rusești au continuat și miercuri la Londra, declanșând o serie de suspendări automate pentru Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, gigantul de stat din domeniul gazelor naturale Gazprom, dar și pentru retailerul Magnit.

GDR-urile VTB Bank, al doilea mare creditor rus, au fost suspendate de la tranzacționare săptămâna trecută, după ce acesta a fost vizat de un pachet inițial de sancțiuni impuse de statele occidentale în replică la invazia Rusiei din Ucraina.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Dow Jones Russia GDR s-a prăbușit cu până la 81% miercuri, extinzând la 98% declinul consemnat începând cu 16 februarie.

Sberbarbank și producătorul de oțel Severstal au pierdut aproape 100% din valoare fiecare numai în ultimele 5 zile până miercuri, în timp GDR-urile Gazprom și Lukoil s-au depreciat cu aproximativ 98%. Valoarea GDR-urilor Rosneft a scăzut cu 82%.

Operatorul de indici bursieri Stoxx intenționează să elimine 61 de companii rusești din indicii săi la 18 martie.

Operatorul indicelui global MSCI a anunțat, joi, că va elimina acțiunile rusești din indicii piețelor emergente începând cu 9 martie, în condițiile în care majoritaea participanților la piață consideră “neinvestibilă” piața rusă.

Agențiile de evaluare financiară Fitch și Moody's au retrogradat cu șase trepte ratingul Rusiei, la categoria "junk" (nerecomandată pentru investiții), spunând că sancțiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea țării de a-și rambursa datoriile și slăbesc economia

 

viewscnt
Afla mai multe despre
london stock exchange
bursa londra
bursa londoneza
companii rusesti
gdr
certificate depozit
tranzactionare companii rusesti londra
invazie ucraina
sanctiuni rusia