Cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, apropiat al premierului Orban, semnează pentru preluarea unei divizii a Deutsche Telekom. Recent a cumpărat și teren în România

Cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, apropiat al premierului Orban, semnează pentru preluarea unei divizii a Deutsche Telekom. Recent a cumpărat și teren în România

Sursa foto: Mészáros Lőrinc - vállalkozó

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 iul 2019

Compania ungară de tehnologie 4iG, avându-i printre acționari pe Lorinc Meszaros, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria și un prieten apropiat al premierului Viktor Orban, a semnat un acord preliminar pentru achiziția T-Systems, divizia de servicii IT&C a Magyar Telekom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

T-Systems este cel mai mare furnizor de servicii IT&C din Ungaria. Compania este deținută integral de Magyar Telekom, grup controlat în proporție de aproximativ 60% de Deutsche Telekom.

Preluarea T-Systems de către 4iG, o companie mult mai mică, este una mai puțin obișnuită, scrie Bloomberg. 4iG a încheiat anul trecut cu afaceri de 48 milioane de dolari și 373 de angajați, în timp ce T-Systems, cu 1.600 de angajați, a obținut venituri de 10 mai mari.

Guvernul a împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe și a depășit deja planul pe tot anul, după ce în martie a luat 3 miliarde euro, sumă record CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat 2 miliarde euro de pe piețele externe și a depășit deja planul pe tot anul, după ce în martie a luat 3 miliarde euro, sumă record

4iG a fost controlată, până recent, de omul de afaceri Lorinc Meszaros, un apropiat al lui Orban, creditat de Forbes cu o avere de 1 miliard de dolari.

Meszaros a agreat, luna trecută, vânzarea unui pachet de 40% din acțiunile 4iG către directorul executiv al companiei, Gellert Jaszai. Conform presei din țara vecină, Meszaros continuă să dețină o participație indirectă de aproape 30% la 4iG.

Achiziția T-Systems reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții efectuate până acum de o firmă condusă de un aliat al premierului Orban. Meszaros, care a declarat anterior că a făcut avere mulțumită lui “Dumnezeu, norocului și lui Viktor Orban”, a acumulat acțiuni la companii din domenii diverse, de la construcții și imobiliare până la agribusiness și piața bancară.

Recent, omul de afaceri a preluat compania Farmland Development SRL, care are în proprietate 1.290 de hectare de teren arabil în România.

Oponenții lui Orban au susținut, în repetate rânduri, că afacerile lui Meszaros ar fi un de fapt un paravan pentru interesele premierului, acuzații respinse vehement de șeful Guvernului de la Budapesta.

GRAFICE BNR și-a majorat veniturile din rezerva valutară cu 45% în 2018 și a obținut un profit de șase ori mai mare. Pariul pe dolar CITEȘTE ȘI GRAFICE BNR și-a majorat veniturile din rezerva valutară cu 45% în 2018 și a obținut un profit de șase ori mai mare. Pariul pe dolar

Meszaros a devenit cel mai bogat om de afaceri din Ungaria în doar câțiva ani, performanță datorată și unui număr semnificativ de contracte semnate cu statul. Numai în ultima lună, 4iG a încheiat contracte cu operatorul rețelei de transport public din Budapesta, cu cel mai mare furnizor de sevicii IT din țară, precum și cu o divizie a companiei energetice de stat MVM Zrt.

Acțiunile 4iG s-au apreciat cu peste 7,5% în urma anunțului privind semnarea acordului preliminar cu T-Systems. Prețul acțiunilor Magyar Telekom a urcat cu până la 3,7% și a atins cea mai ridicată valoare din ultimele aproape 8 luni.

Conforma acordului, T-Systems va continua să vândă serviciile de telecomunicații ale Magyar Telekom după preluarea de către 4iG, atât companiilor mari, cât și în sectorul public. Tranzacția nu vizează operațiunile T-Systems pe segmentul companiilor mici și mijlocii, acestea urmând să fie separate înaintea finalizării preluării.

viewscnt
Afla mai multe despre
lorinc meszaros
viktor orban
4ig
t-systems
magyar telekom
deutsche telekom
preluare
acord