Centrul global pentru tranzacțiile cu gaze naturale se mută în Olanda

Centrul global pentru tranzacțiile cu gaze naturale se mută în Olanda
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2020

Piața gazelor naturale din Olanda își consolidează statutul de unul dintre cele mai importante puncte de tranzacționare la nivel mondial, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacțiile cu gaze naturale pe hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), cum este cunoscută oficial piața, sunt în creștere pe măsură ce Europa își majorează importurile din Rusia și Norvegia precum și prin intermediul navelor care transportă gaze naturale lichefiate, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ UEFA analizează posibilitatea ca Euro 2021 să se joace într-o singură țară. Bucureștiul poate pierde organizarea de meciuri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UEFA analizează posibilitatea ca Euro 2021 să se joace într-o singură țară. Bucureștiul poate pierde organizarea de meciuri

Volumul tranzacțiilor cu contracte futures olandeze cu gaze la bursa Intercontinental Exchange Inc. a crescut cu 24% în acest an, după ce în ultimii doi ani s-a dublat. Acest ritm de creștere este unul impresionant comparativ cu cel înregistrat de piața mult mai mare U.S. Henry Hub, pentru care tranzacțiile cu contracte futures la bursa CME Group Inc. a scăzut comparativ cu vârful atins în 2018.

Creșterea statutului hub-ului olandez este o consecință a revoluției gazelor naturale lichefiate. Timp de mai multe decenii, prețul gazelor în contractele de aprovizionare a fost legat de prețul petrolului calculat în dolari, însă transformarea pieței olandeze în indicator regional de referință a permis companiilor de utilități să obțină un control mai mare asupra modului în care plătesc pentru gazele în valoare de miliarde de euro pe care le importă în fiecare an. Noile contracte cu gaze lichefiate fac referire din ce în ce mai mult la prețul de pe piața olandeză iar TTF este acum utilizat și în tranzacțiile din Asia.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
olanda