Cîțu, la Bloomberg, nu este îngrijorat de deprecierea leului și se pregătește să se împrumute cu eurobonduri de pe piața externă

Cîțu, la Bloomberg, nu este îngrijorat de deprecierea leului și se pregătește să se împrumute cu eurobonduri de pe piața externă

Inquam Photos

scris 1 apr 2021

Recenta depreciere a leului în fața euro ajută la reducerea unor presiuni asupra economiei și nu reprezintă motiv de îngrijorare, susține premierul Florin Cîțu. Acesta a spus și că Guvernul monitorizează piața externă pentru a se împrumuta prin vânzarea de obligațiuni. Planul Guvernului prevede împrumuturi de circa 7-7,4 miliarde de euro pentru anul acesta.

"Reduce din presiunile asupra economiei și ajută la evitarea unor șocuri asupra pieței muncii. De asemenea, ne ajută și cu datoria publică", a spus Cîțu într-un interviu acordat Bloomberg.

Leul s-a depreciat în ultimele zile în raport cu euro. De la începutul anului, cursul euro a crescut cu circa 1,2% și a trecut de pragul de 4,9 lei/euro. Variația este una redusă comparativ cu alte valute, dar semnificativă pentru leu, o monedă în general stabilă.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Chiar și după declinul recent, leul este moneda cu cea mai bună evoluție între valutele similare din Europa de Est, notează Bloomberg.

Tot în interviul acordat Bloomberg, Cîțu a declarat că România monitorizează piețele de eurobonduri pentru o vânzare de obligațiuni și analizează și lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în viitor. (Obligațiunile verzi sunt obligațiuni în cazul cărora fondurile obținute cu împrumut sunt utilizate în proiecte climatice și de mediu).

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Recent, Ministerul Finanțelor a anunțat că intenționează să împrumute prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe 7-7,4 miliarde de euro până la finele acestui an, urmând ca totalul pentru 12 luni aprilie 2021-aprilie 2022 (deci incluzând cele 7-7,4 miliarde de euro) să urce la 11 miliarde de euro.

Guvernul are un necesar brut de finanțare pentru 2021 de 130,8 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB) pentru deficitul bugetar, iar restul pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată.

Emisiuni de pe piața externă în prezent în circulație, de circa 36,7 miliarde euro

  • 2012 – 2,01 miliarde dolari
  • 2013 – 1,5 miliarde dolari,
  • 2014 – 2  miliarde dolari și 2,75 miliarde euro
  • 2015 – 2 miliarde euro
  • 2016 – 3,25 miliarde euro
  • 2017 – 2,75 miliarde euro
  • 2018 – 1,2 miliarde dolari și 3,75 miliarde euro
  • 2019 – 5 miliarde euro
  • 2020 – 8,8 miliarde euro și 3,3 miliarde dolari (ultima emisiune fiind realizată în data de 2 decembrie 2020, în valoare de 2,5 miliarde euro)
viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri