Coronavirusul afectează economia SUA. Activitatea companiilor americane, prima scădere lunară din 2013

Coronavirusul afectează economia SUA. Activitatea companiilor americane, prima scădere lunară din 2013
scris 24 feb 2020

Activitatea companiilor americane s-a contractat în februarie pentru prima oară începând cu 2013, în condițiile în care noul coronavirus cauzează întreruperi în lanțurile de aprovizionare, iar numărul comenzilor noi a scăzut, semn că cea mai mare economie a lumii a început să resimtă efectele epidemiei.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru SUA calculat de IHS Markit a scăzut la 49,6 puncte, de la 53,3 puncte în ianuarie, primul declin după octombrie 2013, când administrația americană a intrat în blocaj, scrie Bloomberg. Indicatorul analizează sănătatea economică la nivelul industriei prelucrătoare și al serviciilor, o valoare de sub 50 puncte indicând o contracție a activității. 

Deteriorarea indicatorului “este legată, parțial, de focarul de coronavirus, care s-a manifestat prin scăderea cererii în sectoare precum turismul, precum și prin exporturi mai mici și întreruperi în lanțurile de aprovizionare”, potrivit economistului Chris Williamson de la IHS Markit.

Fondul Elliott Management al miliardarului \ CITEȘTE ȘI Fondul Elliott Management al miliardarului "vultur" Paul Singer intră în acționariatul asigurătorului NN și cere schimbări în companie

Activitatea furnizorilor de servicii a consemnat prima scădere lunară din ultimii zece ani în februarie, în timp ce activitatea din industria prelucrătoare a încetinit aproape de stagnare.

Randamentul obligațiunilor pe 30 de ani emise de Trezoreria SUA au scăzut la un nivel record după publicarea datelor, iar acțiunile de pe Wall Street și-au adâncit declinul.

Este primul raport major care indică un impact semnificativ al epidemiei de coronavirus asupra economei SUA. Majoritatea economiștilor sunt de părere că virusul va afecta în special statele asiatice.

Noul coronavirus a cauzat decesul a peste 2.200 de persoane până în prezent, majoritatea victimelor fiind înregistrate în China, și a infectat mai mult de 75.500 de persoane la nivel global. Rata de răspândire a virului în afara Chinei a accelerat în ultimele zile, potrivit celor mai recente informații furnizate de Beijing, care a revizut din nou datele oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
activitate companii
industria prelucratoare
servicii
indice markit
indicator markit
pmi
coronavirus
efecte economice