Cotațiile petrolului revin puternic de la minimul ultimelor 5 luni după un nou atac în zona strâmtorii Ormuz

Cotațiile petrolului revin puternic de la minimul ultimelor 5 luni după un nou atac în zona strâmtorii Ormuz
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 iun 2019

Cotațiile petrolului sunt în revenire puternică, de la minimele ultimelor aproape 5 luni, după ce două tancuri petroliere au fost ținta unor atacuri Golful Oman, la doar o lună de la un incident similar în zonă, atribuit de Statele Unite Iranului. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Chiar și în absența unor dovezi ferme, SUA și aliații săi vor arăta cu degetul către Iran. Aceste incidente sunt de rău augur, deoarece indică o escaladare calculată care ne arată că ceel douăpărți se mențin pe poziții. Acest lucru ar putea scăpa de sub control într-un cerc de răzbunări", spune Fawaz A. Gerges, profesor la London School of Economics, citat de Bloomberg.

Petrolul Brent crește cu 3,4% (după ce a urcat anterior cu până la 4,5%) în urma incidentului de lângă strâmtoarea Ormuz, dintre Golful Oman și Golful Persic, o rută comercială importantă, pe care Iranul a amenințat că o va închide după ce președintele american Donald Trump a decis să nu mai prelungească în mai permisiunea temporară acordată importatorilor de a achiziționa petrol iranian fără a se expune sancțiunilor SUA.
 
Petrolul West Texas Intermediate are un avans apropiat, la 52,7 dolari/baril, după ce sărit pe parcursul zilei de 53 de dolari pe baril.
 
"În ultimele săptămâni, piețele au fost dominate de panică în legătură cu cererea slabă de petrol,afirmă Eugen Weinberg, șef cercetare în domeniul materiilor prime la Commerzbank.
EXCLUSIV Rothschild, una dintre cele mai influente familii din mediul financiar global, iese de pe piața imobiliară românească. O companie controlată de un comerciant de diamante preia proiectul din Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rothschild, una dintre cele mai influente familii din mediul financiar global, iese de pe piața imobiliară românească. O companie controlată de un comerciant de diamante preia proiectul din Pipera

Informațiile legate de noile atacuri de sabotare a transporturilor petroliere au impulsionat o revenire a cotațiilor. Potrivit presei iraniei, unul dintrele vasele vizate de atac, Front Altair, aparținând companie norvegiene Frontlune, s-ar fi scufundat, având o încărcătură de 75.000 de tine de nafta (amestec lichid de hidrocarburi). Informația a fost negată de o purtătoare de cuvânt a Frontline.

Potrivit informațiilor disponibile, celălalt va, care transporta metanol din Arabia Saudită către Singapore, are încărcătura intactă și nu este în pericol de scufundare.

Luna trecută, patru petroliere, două aparținând Arabiei Saudite,, au fost ținta unor atacuri, SUA învinuind Iranul pentru aceste incidente. Theranaul a negat acuzațiile.

Cartelul OPEC, din care fac parte atât Arabia Saudită, cât și Iranul, alături de aliații organizației se vor ntâlni în următoarele săptămâni pentru a decidenivelul producției în a doua jumătate a anului. În contextul incidentelor recente, întâlnirea se anunță una tensionată.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
petroliere
vase petroliere
atac
golful oman
ormuz
iran