Credit Suisse analizează o nouă rundă de concedieri

Credit Suisse analizează o nouă rundă de concedieri
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2022

Grupul bancar elvețian Credit Suisse analizează o nouă rundă de reduceri de personal, parte a unui plan de reducere a costurilor, în condițiile în care ar putea înregistra al treilea trimestru consecutiv cu minus, conform Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2017, banca a concediat 5.500 angajați.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

În februarie, Credit Suisse a fost acuzată, într-un proces de la un tribunal elvețian, că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanți de cocaină să spele milioane de euro, o parte dintre ei îndesați în valize.

În primul proces penal al unei bănci importante din Elveția, procurorii elvețieni cer Credit Suisse despăgubiri în valoare de aproximativ 42,4 milioane de franci elvețieni (45,86 milioane de dolari).

Prima majorare a dobânzii ar putea fi decisă de BCE în ultimul trimestru din 2022 CITEȘTE ȘI Prima majorare a dobânzii ar putea fi decisă de BCE în ultimul trimestru din 2022

Ei spun că a doua cea mai mare bancă din țară și unul dintre foștii ei manageri pentru relații nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i împiedica pe presupușii traficanți de droguri să ascundă și să spele bani între 2004 și 2008.

”Credit Suisse respinge fără rezerve ca nefondate toate acuzațiile în această chestiune ridicată împotriva sa și este convins că fostul său angajat este nevinovat”, a declarat banca într-un comunicat.

Aceasta a adăugat că ”se va apăra energic în instanță”.

Cazul a atras un interes intens în Elveția, unde este văzut ca un test pentru procurorii care adoptă o poziție potențial mai dură împotriva băncilor țării.

Rechizitoriul are peste 500 de pagini și se concentrează pe relațiile pe care Credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și mai mulți asociați, dintre care doi sunt acuzați în acest caz.

Un al doilea rechizitoriu în acest caz îl acuză pe un fost manager de relații de la Julius Baer pentru facilitarea spălării banilor.

Un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse, care nu poate fi numit în conformitate cu legile elvețiene privind confidențialitatea, a declarat că acest caz este nejustificat, iar clientul său a negat fapta greșită.

Bancherul respectiv ar începe să depună mărturie miercuri sau joi, a arătat un program preliminar al instanței.

Un avocat al celor doi presupuși membri ai bandei, care se confruntă cu acuzații multiple de deturnare de fonduri, fraudă și fals de documente, în instanța federală elvețiană, dar care nu pot fi numiți conform legilor elvețiene privind confidențialitatea, a refuzat să comenteze.

Un avocat al fostului manager de relații de la Julius Baer nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Banev, care nu se confruntă cu acuzații în Elveția, a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia, în 2017, și apoi în Bulgaria, în 2018, pentru spălare de bani. Acesta a dispărut, dar a fost arestat în septembrie în Ucraina.

Procurorii bulgari solicită extrădarea lui pentru a fi acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat pentru spălare de bani, în timp ce România îl caută pentru înființarea unui grup pentru trafic de droguri, arată lista roșie a persoanelor căutate a Interpol.

Reprezentantul legal al lui Banev nu a avut niciun comentariu imediat.

Julius Baer, care nu se confruntă cu acuzații, a refuzat să comenteze cazul.

Fostul angajat al Credit Suisse a adus cu el cel puțin un client bulgar, care era asociat cu Banev, când s-a alăturat Credit Suisse în 2004, susțin procurorii în rechizitoriu.

Clientul, care a fost împușcat ulterior, când părăsea un restaurant cu soția sa din Sofia, Bulgaria, în 2005, începuse să pună valize pline cu numerar într-o cutie de valori la Credit Suisse, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că banda a folosit o practică cunoscută sub numele de smurfing, prin care o sumă mare de bani este împărțită în sume mai mici care sunt sub pragul de alertă împotriva spălării banilor, pentru a spăla bani, punând milioane de euro în facturi de mică valoare în cutii de depozit și care ulterior au fost transferați în conturi.

Pârâții au spus că aceasta era o practică standard la momentul în care au fost efectuate depozitele, deși băncile private elvețiene au adoptat de atunci controale mult mai stricte pentru pentru cunoașterea clienților, în vederea combaterii spălării banilor, după presiunile internaționale.

Procurorii susțin că fostul manager de relații, care a părăsit Credit Suisse în 2010, după ce a fost reținut timp de două săptămâni de poliție în 2009, a ajutat la ascunderea originilor criminale ale banilor clienților, efectuând tranzacții de peste 146 de milioane de franci elvețieni, inclusiv 43 de milioane de franci în numerar.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
spălare de bani