Creșterea economiei Turciei a fost mai rapidă decât se estima

Creșterea economiei Turciei a fost mai rapidă decât se estima
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Turcia, o economie de 1.100 miliarde de dolari, a crescut mai rapid decât se estima, evitând o contracție în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În trimestrul patru din 2023, PIB-ul Turciei a crescut cu 1%, comparativ cu precedentele trei luni (când s-a înregistrat un avans de doar 0,3%), a informat Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat), scrie Agerpres.

Profitul Erste Group în 2023 depășește estimările CITEȘTE ȘI Profitul Erste Group în 2023 depășește estimările

Cheltuielile gospodăriilor și investițiile au stimulat creșterea din trimestrul patru din 2023, în timp ce economiștii intervievați de Bloomberg se așteptau la un avans de 0,3%. Pe ansamblul anului trecut, economia a crescut cu 4,5%, față de un avans de 5,5% în 2022.

"Continuăm să vedem o creștere orientată spre consum, deși într-un ritm mai lent", a apreciat Okan Ertem, economist la Turk Ekonomi Bankasi AS.

Consumul este afectat de înăsprirea politicii monetare. Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică.

În ritm anual, PIB-ul Turciei a înregistrat în trimestrul patru din 2023 un avans de 4%, în timp ce analiștii previzionau o expansiune de 3,5%. Datele pentru trimestrul trei din 2023 au fost revizuite în sus, indicând o creștere de 6,1%.

Luna aceasta, Banca Centrală a Turciei a menținut nemodificată dobânda de politică monetară, pentru prima dată din mai, în condițiile în care noul guvernator Fatih Karahan a indicat o înăsprire mai accentuată a politicii monetare decât predecesorul său.

La ședința de politică monetară din 22 februarie, Banca Centrală a Turciei a decis să păstreze dobânda nemodificată, la 45%, în linie cu estimările analiștilor.

Începând din iunie 2023, și până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5% până la 45%, în încercarea de a ține sub control inflația ridicată și deprecierea lirei turcești.

Afacerile Lemet au crescut. Pentru a scăpa de scumpirea energiei a construit 5 centrale fotovoltaice CITEȘTE ȘI Afacerile Lemet au crescut. Pentru a scăpa de scumpirea energiei a construit 5 centrale fotovoltaice

Noul guvernator a moștenit o economie unde cererea internă contribuie încă la presiunile inflaționiste, creșterea prețurilor fiind în grafic să depășească 70% în următoarele luni. Banca Centrală a Turciei se așteapă ca la finalul lui 2024 rata inflației să scadă la 36%, "o țintă ambițioasă, dar realizabilă", a apreciat viceguvernatorul Cevdet Akcay.

În contextul majorării salariului minim și al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflației în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, de la 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creștere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, arată datele oficiale publicate recent.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
economie