Damen a dat în judecată guvernul olandez pentru pagubele aduse de sancțiunile impuse Rusiei

Damen a dat în judecată guvernul olandez pentru pagubele aduse de sancțiunile impuse Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2023

Grupul Damen Shipyards Group NV, a decis să dea în judecată Guvernul de la Haga pentru pierderile provocate afacerilor sale de sancțiunile impuse Rusiei, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Damen Shipyards Group NV vrea să obțină despăgubiri pentru că "suferă pagube" de pe urma sancțiunilor, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Rick van de Weg, scrie Adevărul.

Proprietarii Stada angajează bănci pentru un eventual exit. Producătorul de medicamente, care construiește o fabrică la Turda, evaluat la peste 10 miliarde euro CITEȘTE ȘI Proprietarii Stada angajează bănci pentru un eventual exit. Producătorul de medicamente, care construiește o fabrică la Turda, evaluat la peste 10 miliarde euro

"Înainte de sancțiuni, Damen a semnat contracte cu cumpărători de nave din Rusia și după invadarea Ucrainei Guvernul de la Haga a decis că acest gen de contracte nu mai pot fi onorate de companiile din Țările de Jos. Guvernul nu a oferit Damen despăgubiri pentru pagube", a informat Rick van de Weg.

Damen, care are sediul în orașul Gorinchem, a demarat acțiunea la Tribunalul din Rotterdam în data de 10 mai, a anunțat un purtător de cuvânt al tribunalului. Dosarul nu a avansat deocamdată dar este așteptat ca procedurile să demareze anul următor.

Șantierele Damen sunt o companie de familie înființată în 1927. Compania construiește o gamă largă de nave, de la nave de război până la nave de dragare și vinde, de asemenea, iahturi de lux unor magnați, precum oligarhul rus Oleg Tinkov. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, la începutul războiului din Ucraina, Damen lucra la repararea unui iaht care avea legătură cu oligarhul rus Roman Abramovici. Compania nu a dorit să comenteze informațiile referitoare la clienții săi.

Ciocolata riscă să se scumpească și mai mult CITEȘTE ȘI Ciocolata riscă să se scumpească și mai mult

Înainte de război, Damen avea o divizie de inginerie în Rusia care oferea servicii pentru proiectele de construcții de nave în apropiere de Novorossiysk și Sankt Petersburg. În prezent nu este clară prezența pe care o mai are Damen în Rusia deoarece compania nu a dorit să răspundă la întrebări cu privire la operațiunile sale rusești.

Chiar dacă susține că a avut de suferit de pe urma sancțiunilor, Damen a înregistrat rezultate solide anul trecut deși a dat vina pe măsurile împotriva Rusiei pentru diminuarea numărului de nave finalizate. Cu toate acestea, valoarea producției realizate a atins un nivel record de 2,5 miliarde de euro în 2022 iar carnetul de comenzi a atins maximumul istoric de 8,8 miliarde de euro, la fel ca și în 2021.

În România, la începutul lunii august, Damen Holding BV a anunțat că va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați, chiar dacă s-a retras din Șantierul Mangalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
damen
rusia
olanda