Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului

Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2021

Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm modest în primele săptămâni din 2021, optimismul oamenilor de afaceri privind evoluția din următoarele luni și cererea pentru locuințe fiind robuste", dar pe piața forței de muncă se constată doar o îmbunătățire lentă, se arată în studiul "Cartea bej", publicat miercuri de Rezerva Federală a SUA (Fed), transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Studiul se bazează pe informațiile colectate de cele 12 districte regionale ale Fed până în 22 februarie, scrie Agerpres.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Îmbunătățirea perspectivelor economice, pe fondul extinderii programului de vaccinare și al pachetului de sprijin adoptat recent, a determinat speculații pe piață că Rezerva Federală a SUA ar putea fi forțată să-și retragă mai repede decât se estima măsurile de sprijinire a economiei. În ultimele zile, oficialii Fed au respins ideea, arătând spre lista lungă de probleme cu care încă se confruntă economia, de la nivelul ridicat al ratei șomajului la inflație.

Avansul economiei SUA a fost modest în primele două luni din 2021 și încrederea în rândul oamenilor de afaceri este în creștere, după ce accelerarea vaccinării a îmbunătățit perspectivele economice, se arată în studiul Fed.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

"Cele mai multe districte au raportat o creștere lentă a nivelului angajărilor în primele săptămâni din 2021. Per ansamblu, cei intervievați se așteaptă la o îmbunătățire modestă a pieței forței de muncă în viitorul apropiat. Creșterea salariilor din multe districte ar urma să persiste în următoarele luni", apreciază Fed.

Peste două săptămâni va avea loc ședința de politică monetară a Fed, într-un moment în care crește optimismul că în 2022 riscurile provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19) se diminuează și economia va înregistra o creștere solidă. Analiștii se așteaptă ca FOMC - Comitetul Federal pentru Piețe Deschise - să mențină dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0% și 0,25%.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Rezerva Federală a SUA achiziționează în fiecare lună titluri de trezorerie și obligațiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini piețele financiare, ceea ce "atenuează semnificativ condițiile financiare și furnizează sprijin substanțial economiei", a declarat luna trecută președintele Fed, Jerome Powell. Acesta a apreciat că redresarea economiei americane rămâne "inegală și departe de a fi completă" și va mai dura "o anumită perioadă de timp" înainte ca Rezerva Federală a SUA să ia în considerare schimbarea politicilor adoptate pentru a ajuta țara să-și revină.

Rezerva Federală a SUA s-a angajat să folosească și alte instrumente și programe pentru a accelera redresarea pieței forței de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia sua
fed