Finanțele Azerbaidjanului profită

Finanțele Azerbaidjanului profită
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2023

Majoritatea țărilor abia așteptau să ridice restricțiile de călătorie impuse în contextul pandemiei de coronavirus, însă în cazul Azerbaidjanului situația financiară a țării se îmbunătățește tocmai grație prelungirii acestor restricții, chiar și după ce pandemia globală a fost declarată încheiată, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În pofida perturbărilor provocate economiei Azerbaidjanului, decizia din luna iunie a autorităților de la Baku, de a menține închise punctele de trecere a frontierei pentru încă trei luni, înseamnă oprirea unui canal prin care iese valută forte din țară, într-o perioadă în care producția de petrol a Azerbaidjanului este la cel mai redus nivel de după 2007, arată Agerpres.

Bitcoin urcă la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni CITEȘTE ȘI Bitcoin urcă la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni

"Granițele terestre sunt principalele porți pentru ieșirile de dolari" spune Samir Aliyev, analist la Center for Support to Economic Initiatives din Baku.

Azerbaidjanul este una din puținele țări care mai mențin în vigoare restricții dure de călătorie, la două luni după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că s-a încheiat etapa de urgență globală generată de virusul SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, la peste trei ani de la închiderea frontierelor, finanțele guvernamentale ale Azerbaidjanului nu au arătat niciodată atât de bine. Fondul suveran de investiții al Azerbaidjanului a anunțat că activele sale au atins un nivel record de 53 de miliarde de dolari la data de 31 martie. Rezervele Băncii Centrale a Azerbaidjanului au crescut cu un sfert în ultimul an iar datoria guvernamentală ca procent din PIB a înregistrat anul trecut cel mai mare declin din ultimele decenii, potrivit Fondul Monetar Internațional.

În plus, Azerbaidjanul a profitat și de pe urma creșterii cotațiilor la petrol precum și de pe urma faptului că devine un important furnizor de gaze naturale pentru Europa, pe măsură ce blocul comunitar caută alternative la Rusia. În urmă cu un an, UE a ajuns la un acord care prevede dublarea importurilor de gaze naturale din Azerbaidjan.

Piața muncii din SUA a încetinit în iunie, dar nu suficient încât să dea peste cap planurile Fed de majorare a dobânzilor CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA a încetinit în iunie, dar nu suficient încât să dea peste cap planurile Fed de majorare a dobânzilor

În prezent călătoriile spre și dinspre Azerbaidjan, o țară cu o populație de 10 milioane de locuitori, sunt posibile numai pe cale aeriană, o variantă costisitoare într-o țară unde PIB-ul per capita este sub vârful atins în 2014.

Închiderea granițelor terestre a redus semnificativ călătoriile internaționale ale azerilor, în condițiile în care vizitele peste hotare sunt în continuare cu 73% sub nivelul din 2019. În plus, sumele cheltuite de azeri peste hotare s-au redus la jumătate în 2022 față de 2019, ultimul an de dinaintea pandemiei.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev spune că singura sa intenție este protejarea cetățenilor de infecție. Însă nu toată lumea este convinsă de acest lucru, politicienii și chiar și parlamentarii din partidul la putere având îndoieli că menținerea închisă a frontierelor este un răspuns la coronavirus. Politica granițelor închise a descurajat mii de imigranți azeri din Rusia să se întoarcă acasă după izbucnirea războiului din Ucraina. Explozia prețului bilelor de avion a făcut ca mulți azeri să aleagă să rămână în Rusia, în pofida deteriorării situației economice și a îngrijorărilor că cei cu dublă cetățenie ar putea fi mobilizați în armata rusă.

Rusia își va reduce exporturile de țiței cu 500.000 de barili/zi în august CITEȘTE ȘI Rusia își va reduce exporturile de țiței cu 500.000 de barili/zi în august

Situația din Azerbaidjan contrastează cu cea din Georgia și Armenia. Transferurile de bani din Rusia și sosirile de persoane care au fugit din calea războiului a dat naștere unui boom astfel că anul trecut Georgia și Armenia au înregistrat o creștere economică de peste 10%, dublă față de expansiunea înregistrată de economia azeră, iar monedele celor două țări s-au numărat printre cele mai performante monede din lume. În schimb, manatul azer este legat de dolar începând din 2017 și creșterea economică a Azerbaidjanului este aproape de zero în primele cinci luni ale anului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaidjan
covid