Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că perspectivele privind creșterea economiei globale pentru următorii cinci ani sunt cele mai slabe din ultimele trei decenii, îndemnând națiunile să evite fragmentarea economică cauzată de tensiunile geopolitice și să ia măsuri pentru a stimula productivitatea.
FMI estimează că economia mondială va crește într-un ritm anual de aproximativ 3% în următorii cinci ani, pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor se vor resimți, a declarat, joi, directorul general al fondului, Kristalina Georgieva, citată de Bloomberg.
Este cea mai slabă prognoză de creștere pe termen mediu din 1990, fiind cu mult sub media pe cinci ani de 3,8% înregistrată în ultimele două decenii.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În 2023, produsul intern brut global va crește probabil cu mai puțin de 3%, a precizat șefa FMI. Estimarea este în linie cu prognoza din ianuarie a fondului, privind o creștere economică de 2,9% în acest an.
Economia globală a crescut cu 3,4% în 2022.
Aproximativ 90% dintre economiile avansate vor înregistra o încetinire a creșterii în acest an, deoarece politica monetară mai strictă apasă asupra cererii și încetinește activitatea economică în SUA și în zona euro, a precizat FMI.
"Cu tensiuni geopolitice în creștere, cu o inflație încă ridicată, o redresare robustă rămâne evazivă. Acest lucru afectează perspectivele tuturor, în special perspectivele celor mai vulnerabile persoane și ale celor mai vulnerabile țări", a spus Georgieva.
CITEȘTE ȘI Jeff Bezos a primit Legiunea de Onoare a FranțeiÎn pofida perspectivelor sumbre de creștere, inflația ridicată înseamnă că băncile centrale trebuie să continue să majoreze ratele dobânzilor, atât timp cât presiunile asupra stabilității financiare rămân limitate după turbulențele recente din industria bancară din SUA și Elveția, potrivit acesteia.
Georgieva a avertizat că factorii de decizie politică se vor confrunta cu compromisuri mai complicate între inflație și protejarea sistemului financiar în cazul în care sistemul bancar ar deveni instabil.
"Fiți vigilenți și mai agili ca niciodată", a transmis șefa FMI.
Mesajul dur vine la o zi după ce FMI a avertizat că fragmentarea geopolitică, determinată de tensiunile dintre SUA și China, riscă să dăuneze economiei globale, investițiile străine directe și alte tipuri de capital fiind canalizate din ce în ce mai mult către blocuri aliniate de țări.
Georgieva a îndemnat țările să fie pragmatice în ceea ce privește consolidarea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, ea a repetat apelul adresat membrilor FMI de a oferi reduceri de datorii națiunilor aflate în dificultate și de a contribui la un fond de finanțare pentru cele mai sărace țări.