GRAFIC Lira sterlină scade puternic față de dolar, pe fondul comentariilor “dovish” ale Băncii Angliei

GRAFIC Lira sterlină scade puternic față de dolar, pe fondul comentariilor “dovish” ale Băncii Angliei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 nov 2022

Lira sterlină s-a depreciat puternic în raport cu dolarul joi, după ce Banca Angliei a semnalat că nu va merge atât de departe cu creșterea dobânzilor pe cât se așteaptă piețele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Angliei a operat cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 33 de ani la ședința de politică monetară de astăzi, de la 2,25% la 3%.

Banca centrală britanică a respins însă așteptările pieței cu privire la amploarea viitoarelor majorări, avertizând că, dacă ar urma o traiectorie de creștere până la vârful de 5,25% anticipat de piețele financiare, ar induce o recesiune de doi ani, scriu Bloomberg și MarketWatch.

"Credem că dobânda bancară va trebui să crească mai puțin decât ceea ce se estimează în prezent pe piețele financiare. Acest lucru este important pentru că, de exemplu, înseamnă că ratele creditelor ipotecare noi cu dobândă fixă nu ar trebui să crească așa cum au făcut-o”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.

Bloomberg: Musk are în plan să concedieze jumătate din angajații Twitter CITEȘTE ȘI Bloomberg: Musk are în plan să concedieze jumătate din angajații Twitter

Remarcile sunt în contrast puternic cu cele ale președintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, care a declarat, miercuri, că ratele din SUA vor crește probabil mai mult decât anticipează investitorii.

Lira s-a depreciat cu peste 2% față de dolar în urma comentariilor, până la un minim intraday de 1.158 unități, extinzând declinul din prima parte a zilei.

GRAFIC Lira sterlină scade puternic față de dolar, pe fondul comentariilor “dovish” ale Băncii Angliei

În jurul orei 16:20 (ora României), moneda britanică se tranzacționa la 1,1196 unități față de dolar, cu 1,72% sub referința de miercuri.

Tim Graf, șeful departamentului de strategie macro EMEA de la State Street, apreciază acum că rata maximă a dobânzii va fi probabil mai aproape de 4% până la 4,25%.

"Mesajele de însoțire au fost în mod clar dovish, Comitetul de Politică Monetară menționând că economia se află deja în mijlocul unei recesiuni estimată să dureze până în 2023, că inflația va scădea probabil puternic în următorii doi ani, iar așteptările privind ratele terminale sunt, probabil prea mari, limitând necesitatea de a crește agresiv", a comentat Graf.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
banca angliei
majorari dobanda
crestere dobanzi
fed
inflatie
recesiune anglia