GRAFIC Petrolul se scumpește pentru a treia săptămână, pe fondul îngrijorărilor privind restrângerea ofertei

GRAFIC Petrolul se scumpește pentru a treia săptămână, pe fondul îngrijorărilor privind restrângerea ofertei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 apr 2023

Cotațiile petrolului au înregistrat a treia creștere săptămânală consecutivă, după ce OPEC+ a anunțat noi reduceri ale producției comune, iar stocurile de petrol din SUA au scăzut, umbrind perspectivele privind oferta globală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petrolul Brent a închis tranzacțiile de joi cu un avans de 0,2%, la 85,12 dolari/baril. Prețul țițeiului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piațea americană, a urcat cu 0,1%, la 80,70 dolari/baril.

Ambele sortimente au încheiat săptămâna scurtă de tranzacționare dinaintea Paștelui Catolic cu un câștig de peste 6,5%, în urma deciziei surprinzătoare din weekend a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi de a reduce producția zilnică cu peste 1 milion de barili începând cu luna mai.

Prețurile globale la alimente au scăzut pentru a 12-a lună consecutiv CITEȘTE ȘI Prețurile globale la alimente au scăzut pentru a 12-a lună consecutiv

La câteva zile după anunț, Arabia Saudită a majorat prețurile pentru toate vânzările sale de petrol către clienții din Asia, potrivit Bloomberg.

Prețurile petrolului au crescut cu 26% de la minimul intraday atins la jumătatea lunii martie, când turbulențele din sectorul bancar au determinat investitorii să renunțe la active considerate riscante. Cotațiile erau deja pe o traiectorie ascendentă - susținute de creșterea cererii de combustibili din China și de deprecierea dolarului - când OPEC+ a anunțat planrile privind scăderea producției, derutând vânzătorii în lipsă și alimentând revenirea.

GRAFIC Petrolul se scumpește pentru a treia săptămână, pe fondul îngrijorărilor privind restrângerea ofertei

Scăderea stocurilor de țiței din SUA cu 3,7 milioane de barili săptămâna trecută a amplificat îngrijorările privind restrângerea ofertei.

Mai multe bănci de pe Wall Street și-au revizuit în urcare estimările privind prețul petrolului, deși unii analiști au avertizat că reducerile de producție anunțate de OPEC+ ar putea semnala, de asemenea, îngrijorări privind cererea de țiței, în condițiile în care persistă temerile legate de creșterea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală și alte bănci centrale importante.

"Este, de asemenea, posibil ca OPEC+ să prevadă o scădere a cererii pe fondul presiunilor recesioniste și, dacă se va dovedi că este cazul, va fi probabil prima dintre multiple reduceri de producție, deoarece cererea globală ar scădea brusc într-o recesiune, iar prețurile petrolului ar urma aproape sigur același tipar, în funcție, desigur, de reacția producătorilor globali la scăderea cererii", potrivit analiștilor de la Sevens Report Research, citați de MarketWatch.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii titei
preturi petrol
opec
opec+
reducere productie opec